Црква

Да ли је Порфирије лажов?

Фото: Милош Мишков/АА

Прошло је скоро четири дуге године од како нас је још увек иста власт обрадовала вешћу из будућег нам престоног Брисела да смо у оштрој међународној конкуренцији успели да добијемо организацију „Еуропрајд 2022“, односно седмодневног карневала LTGB плус популације (у даљем тексту „педери“). Ово је изазвало велику еуфорије међу европским педерима јер је то први пут да се њихова журка организује у православној земљи и на истоку Европе. Заостале земље: Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Румунија, Бугарска … на то нису ни помислили, али ми ако авангарда јесмо. На том успеху пре свих треба да смо захвални визионару, градитељу, вођи свих Срба света председнику Александру Вучићу, али не треба заборавити и нашу сада већ трећи пут изабрану премијерку Ану (у земљи предака Аница) Брнабић. Нек им је вечна хлала!

Од тада су се својим мишљењем о овом спектаклу јавили многи политичари, аналитичари, новинари, стручњаци, пекари, лекари и апотекари, из невладиних и владиних организацијама. Реакције су биле различите од оних да је су то „Дани Содоме и Гоморе“ (мој случај) или на пример најновије мишљење цењеног колумнисте још цењеније београдсеке Политике гос. Апостоловског, да је то одлична прилика да угостимо веселе и богате госте и задаримо добре паре. Сви су по нешто рекли само је мудро све четири године ћутао (ваљда по ономе „ћутање је злато“) први међу једнакима у Светом архијерејском сабору, патријарх српски Порфирије. И одједном ничим изазван се баш на дан Светог свештеномученика Евхитија, по мени уз молбу и приложени текст Врховног команданта а под насловом. „Специјална изјава Патријарха српског г. Порфирија о Европрајду“ најзад јавио и патријарх. За оне са слабијим знањем страних израза „специјално“ је исти што и: јединствено, изванредно, нарочито …

У строго контролисаној нарочитој изјави за око упада следећа реченица:

„Из ових разлога смо више пута у непосредном разговору са највишим представницима државе изнели разлоге због којих сматрамо да је нужно и оправдано отказивање Еуропрајда“.

Себе сматрам за прилично пажљивог пратиоца рада Патријарха, Светог синода и Светог архијерејског сабора и тврдим да НИКАДА и ни једном приликом у  било којој новини, телевизији, на интернету …. није објављена вест да је Патријарх српски у непосредном разговору са представницима државе икада поменуо Еуропрајд, посебно не његово отказивање. Тако нешто не може да се нађе ни од свезнајућег Гугла. Из овога могу да закључим или да нам је патријарх Порфирије лажов или је он то више пута износио, али то из непознатих разлога нико није ни из цркве ни из државе објављивао, односно да је то била тајна за народ.  

Требало би наравно да верујемо у ово друго, јер не дај Боже да и помислимо да је онај чије је име на цедуљици извучено Божијом вољом лажов. Па ако се то од нас крило, зашто? На ово питање немам одговор, али ако су тајни разговори Патријарха „са највишим представницима државе“ да ли то значи да ћемо за извесно време у неком новом специјалу да сазнамо да се Патријарх „више пута“ представницима власти обраћао са молбом да угостимо папу или предлогом да смањимо број жртава у Јасеновцу или да подржимо канонизацију Степинца јер није сарађивао са усташама. Можда.

Својим специјалом се патријарх још једном прописно обрукао пред својом паством. Питам се само која му је следећа бламажа, а да ће их бити у то ни мало не сумњам.

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!