Уредништво

Да ли је планета пренасељена и ако није зашто нас лажу ?


Пре месец дана стицајем несрећних околности дете ми је било смештено у болници . Током прве посете причао сам са шефом једног од одељења на Институту за мајку и дете у Београду где је наша беба била пребачена. Тада ми је та докторица , између осталог , причала и о томе како су вакцине спасиле човечанство и како су довеле до тога да многе бебе које би иначе умрле у неким ранијим временима данас у ствари преживљавају . На жалост ,по њеним речима, то за последицу има да је планета данас пренасељена . Дошло ми је да ову еугеничарку питам да ли је пренасељеност проблем Србије али пошто је брига о здрављу мог детета била у њеним рукама отћутао сам .
Сви знамо да Срби нестају . Да би једна нација обновила своје становништво и да не би опадао број људи једног народа потребно је да свака жена роди 2.1 дете . Тих 2.1 је стопа фертилитета . Она је у Србији 1.6 што значи да као народ одумиремо . Сваке године се роди 40ак хиљада беба мање него што људи умре . На ту цифру би требало додати и 50ак хиљада људи, махом у репродуктивном добу , који се сваке године одселе из Србије . Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић је изјавила да смо 2014. године имали више абортуса него рођене деце. Те 2014. је рођено 66 461 дете. Укратко -ужас – а шеф одељења на Иституту за мајку и дете брине бригу о пренасељености планете !
Можда је докторица у праву , хајде да проверимо какво је стање код наших комшија . На овом сајту можете погледати стопу фертилитета по земљама
http://worldpopulationreview.com/countries/total-fertility-rate/

Босна и Херцеговина- 1.38 + огроман одлив становништва као и у Србији
Хрватска – 1.44 уз чак 25% становништва које је отишло из те земље од уласка у ЕУ
Мађарска -1.39
Румунија-1.54
Бугарска-1.58
Албанија- 1.7
Црна Гора-1.65
Словенија -1.63

То су махом сиромашне земље бившег источног блока рећи ћете . Сигурно је стање боље у развијеним земљама западне Европе . Идемо редом :

Немачка-1.47 Ту је разлог зашто су примили 2 милиона миграната са блиског истока током последњих неколико година
Аустрија -1.51
Швајцарска -1.54
Француска – 1.97
Уједињено краљевство – 1.87
Холандија -1.75
Италија -1.49
Шпанија -1.39
Кипар -1.33
Грчка -1.30
Пољска -1.29
Португал -1.24
Што се Европе тиче најбоље је у Ирској са 1.98 а најгоре у Молдавији са 1.23.
Цела Европа одумире .

Ма то је Европа сигурно мислите . Проблем су Кина и Индија које заједно имају 2.7 милијарди становника . Провером на горе наведеном линку се види да је стопа фертилитета у Кини 1.63 а у Индији 2.30( опада) .
Бразил -1.70
Јапан -1.47
Канада- 1.56
САД-1.88
Аустралија -1.83
Русија-1,75

Стопа фертилитета иначе опада свуда у свету , чак и у традиционално вишедетним муслиманским нацијама . О томе више можемо видети нигде другде него на сајту Светске банке пратећи овај линк
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?most_recent_value_desc=true&year_high_desc=true

Процене су да ће наредних две до три деценије доћи до врхунца што се броја становника на планети тиче . Када беби бум генерација ( рођени од 1946 до 1964 ) изумре доћи ће до огромног пада броја становника . Када се то деси , вероватно и раније услед недостатка радне снаге,  владајућа ‘ елита ’ која је уназад пар стотина година опседнута пренасељеношћу планете ће да послове које ми данас радимо ( ако смо срећни да имамо посао) да повери роботима и вештачкој интелигенцији . У међувремену ће да се играју са миграцијама милиона људи са блиског истока у Европу чисто да им прође време .

Уредништво Борба за истину