Србија и србске земље

Цвијановић: Захтевамо да се гласови поново броје пред камерама – све да буде пред очима народа

Фото: danas.rs

ДО ПОНОВНОГ БРОЈАЊА ГЛАСОВА СЕ ДОШЛО ПОД ПРИТИСКОМ СТРАНАЦА И ОПОЗИЦИЈЕ

Потпредседник СНСД Жељка Цвијановић изјавила је да транспарентно бројање гласова са потпуним приступом посматрача никад није било проблем, али пошто се до поновног бројања дошло манипулативно, под притиском странаца и опозиције из Републике Српске, СНСД ће захтевати да се све снима и уживо преноси на јавним сервисима и свим другим медијима који затраже приступ с циљем потпуне транспарентности.

„То ће бити наш захтев, јер немамо поверења у Централну изборну комисију и нека не објашњавају да то није предвидeо закон, јер ни ово што су они у ЦИК урадили није предвидeо закон. ЦИК је донeо одлуку о поновном бројању гласачких листића за председника Републике Српске не да би нешто проверили, већ да покраду, односно да прекрајају изборну вољу грађана. Да су хтели проверавати, држали би се закона и не би нам причали да су одлучивали на основу `шокантних медијских писања`, већ на основу закона и чињеница“, указала је Цвијановићева.

На питање Срне да ли су сва дешавања након изборног дана унапред припремљена и осмишљена, Цвијановићева је истакла да је то припремљен сценарио још онда кад су именовани чланови ЦИК-а из партијских редова уместо из реда професионалаца.

„Скандалозно је овако незаконито понашање ЦИК. Прије три дана тврде једно, а онда одлуче оно за шта су претходно тврдили да нема законског упоришта. Која мука, уцена, притисак или пак награда може натерати било кога да данас тврди да се нешто не може урадити, јер није у складу са законом, а онда након три дана управо то уради? У светлу оваквог понашања ЦИК јасно је зашто су ПДП и СДС у ту институцију угурали свој кадар, а елиминисали нестраначке личности из претходног сазива ЦИК-а“, нагласила је Цвијановићева.

 Она је оцијенила да је јасно као дан и зашто је двојац Бореновић-Тривић преурањено прогласио победу, након што су добили резултате само за један од четири изборна нивоа и то само из Бањалуке.

„Према унапред припремљеном сценарију, требало је рано прогласити победу да би се ујутро могло причати о крађи. Зато су брже боље потрчали у кобајаги победничку шетњу Бањалуком, а ујутро већ галамили да им је неко покрао гласове. Наравно, након тога су муњевитом брзином на ред дошли и протести, па одмах иза тога и одлазак у ЦИК да праве представу иако су знали да је преурањено да подносе пријаве јер је закон рекао кад се то чини.

Онда се тај ЦИК, који ионако има велики дефицит легитимитета, јер никад и нису прошли кроз конкурсну процедуру, прво позива на закон и говори да су опозиционари џаба дошли јер је прописано кад је вријеме за то. На поновљеним протестима опозиционари најављују да ће протесте из Бањалуке преместити пред просторије ЦИК у Сарајеву. У међувремену, на партијски везане чланове ЦИК-а врши се притисак из партијских редова, ОХР и три амбасаде“, навела је Цвијановићева.

И онда тај ЦИК који некидан рече да то што сад тражи опозиција није у складу са законом, додала је Цвијановићева, напрасно одлучи да се поново преброје гласови, мимо закона и прописаног рока и услова кад се то чини.

„Неко би могао закључити и да се намерно одуговлачило са почетком бројања гласова из иностранства плашећи се још веће разлике у корист кандидата за председника Српске Милорада Додика, што ће вероватно и бити. Да ли је ЦИК подлегао притиску странаца или страху од протеста пред својим вратима или је и сам дио ове очигледне манипулације опозиције и појединих амбасада, остаје да се види. У сваком случају, незаконито је то што раде, ма шта да је разлог“, истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да поновљено бројање није проблем, али незаконито деловање јесте.

„Очигледна је и јасна намера да се вреће са гласовима довуку у Сарајево да би се по њима вршљало онако како су то договорили ПДП и ОХР. Овде није реч о томе да се неко у СНСД-у буни против било каквог новог бројања, али се буни против незаконитог поступања и непрофесионалног деловања ЦИК чији председник и чланови данас тврде једно, а сутра ураде друго. Значи да су неозбиљни и неодговорни људи дошли на озбиљне и одговорне позиције“, констатовала је Цвијановићева.

На молбу да прокоментарише информације које су се појавиле у јавности да се члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина, која је иначе прије именовања на ту позицију радила као саветник Мирка Шаровића, ових дана састајала са Шаровићем, који је и кандидат у овом изборном процесу, Цвијановићева је рекла, ако је та информација тачна, онда је овај састав ЦИК-а тотално девастирао поверење у било коју своју активност.

„Било како било, грађани су на изборима убедљивом разликом изабрали Милорада Додика за председника Републике Српске. Преурањена најава победе Јелене Тривић из ПДП увод је у след наведених испројектованих дешавања с циљем да у политичком животу одрже Бранислава Бореновића и Тривићеву, односно да не буду маргинализовани попут Вукоте Говедарице након његовог пораза на изборима 2018. године.

Милан Радовић се испрсио испред Шаровића, што није ни чудно, јер је потрошио и више пара на изборима. Шаровићу су дали да, упркос својим годинама и функцијама које је до сад обављао, носи транспарент на протестима, и то чак не ни на средини улице, већ у неком ћошку. Толико о његовом кредибилитету који ужива у странци на чијем је челу“, истакла је Цвијановићева, која је кандидат за српског члана Председништва БиХ и која је, према прелиминарним подацима, остварила предност око 100.000 гласова у односу на Шаровића. 

Извор: Факти – Срна

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!