Црква

Чудо у Дубровнику – српске иконе се појавиле испод креча у римокатоличком манастиру! Хрвати их већ 10 година упорно прекривају, али узалуд

Ипак, једну ствар Хрватска годинама скрива од очију јавности у Дубровнику, а уско је повезана са Србима у Дубровнику и њиховом страном историје.

Дубровник је један од најлепших градова на Јадранском мору, а у себи крије многе историјске тајне. Често је био на мети многих освајача те није ништа чудно када се неке две историје или религије укрсте на истом месту. Ипак, једну ствар Хрватска годинама скрива од очију јавности у Дубровнику, а уско је повезана са Србима у Дубровнику и њиховом страном историје.

Како Објектив.рс открива на зидинама једног од фрањевачког манастира у Дубровнику појавиле су се испод малтера, ни мање ни више него православне иконе из 14. века.

Ова вест, међутим као да некоме у Хрватској не одговара да се прочује, те је потпуно игноришу, а чак и крију од објављивања, ваљда из страха да се не докаже да су и Срби некада насељавали Дубровник?!

Наиме, како за Објектив.рс прича Милош С. (38) који је посетио Дубровник и на зидинама фрањевачког манастира Мале Браће, али и цркви Преображења Кристова угледао православне фреске нико од свештених лица није желео да му објасни о чему се то ради.

– Приметио сам да се испод малтера појављују иконе, одмах сам препознао православни иконопис, јер сам неко ко редовно обилази манастире, како православне тако и друге широм бивше Југославије. Једноставно волим то. Занимало ме откуд у фрањевачком самостану православне иконе. Покушао сам да питам људе који ту богослуже, али су сви када су чули моје питање окретали главу и без речи одлазили од мене – каже нам Милош.

Према његовим речима свуда где је покуцао на врата са тим питањем ударио је у зид ћутања.

– Истраживао сам мало и открио да су се први пут ове фреске испод малтера појавиле 1992. године и од тада се у Хрватској, али ни овде о њима не прича. Покушали су једном и да их прекрече, али је читав малтер са фарбом отпао и иконе су поново изашле – открива своје истраживање Милош.

Све ово подсећа на култно филмско остварење у режији Горана Паскаљевића „Време чуда“ када су нове комунистичке власти од цркве хтели да направе школу, али су кроз креч иконе избијале увек, ма колико пута да су их партизани кречили.

Како наш портал сазнаје на иконама које су се појавиле на зидовима фрањевачког манастира заиста су из 14. века јер се на том месту некада налазила православна црква, коју су фрањевци касније присвојили и претворили у свој самостан у Дубровнику.

Према историјским записима до којих је дошао Објектив.рс на овоме месту цркву је подигао један од најмоћнијих српских ладара краљ Урош ИИ Милутин 1317. године те је могуће да иконе датирају из тог доба.

На званичном сајту Дубровачке бискупије када је реч о самостану Мале Браће у дубровнику не постоје записи пре 1317. године и доласка српског краља Уроша ИИ Милутина. Већ и они наводе да је „врло могуће да је самостан тада настао“.

Самостан је један од највећих и најмонументалнијих фрањевачких самостана. Има два клаустра: горњи (ренесансни, крстастих сводова и полукружних лукова) и доњи (романичко-готички, орнаментних ступића хексафора, розета и капитела разних облика: геометријских, биљних, људских и животињских) с крстастим сводовима и шетницом поврх. Михоје Брајков из Бара (прва пол. XИВ. ст.) је градио овај клаустар који спада у најбоља романичко-готичка остварења у Хрватској. Има 120 ступова и 12 масивних пиластара. Пресликан је у 17. ст. фрескама из живота светог Фрање. На зиду клаустра је саркофаг М. Гучетица из XИВ. ст. с рељефима, а у средњој шетници клаустра је фонтана с ликом св. Фрање“, стоји на сајту бискупије о овом здању.

У Хрватским медијима, али ни Дубровачким туристичким летцима не може се наћи да се на овом месту могу видети православне иконе из 14. века, већ се то вешто крије и нико не жели да прича о томе.

Послали смо питања Дубровачкој бискупији да нам објасни о чему се ради и да ли се дешава управо оно што смо гледали у филму „Време чуда“, али смо ми, а тако и наши читаоци и јавност остали ускраћени одговора.

Извор: https://informer.rs/svet/balkan/550441/foto-cudo-dubrovniku-srpske-ikone-pojavile-ispod-kreca-rimokatolickom-manastiru-hrvati-vec-godina-uporno-prekrivaju-ali-uzalud-opet-izbiju-povrsinu

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!