Мишљења

Црна Горо – Српски Термопили

Устала је Црна Гора ! Устала је против Монтенегра. Пробудили су се Црногорци , најпрвији Срби. Србски народ Црне Горе изненадио је и Мила и Вучића , а и Амфилохија.

Моја маленкост је такође изненађена, ал’ веома пријатно. Срби су у прошлости створили Црну Гору као оазу слободе засновану на Лазаревом завјету. Зато имамо право и обавезу да је ослободимо од зла званог Миловина Монтенегро.

Црна Гора је једина држава коју је створила Црква. Српска православна Црква. Није Црква у Црној Гори никада била државна, али јесте држава била црквена. Зетску епископију је основао Свети Сава 1219. Која је уздигнута на ниво митрополије у српској Цркви 1346. Због опасности од Турака сједиште Зетске митрополије је 1484. пребачено у Цетињски манастир. Након пада Срба под окупацију Османлија постепено је уништавана и српска Црква, али никада није уништена. Након пада Зете 1496.-1499. борбени Срби су се окупили око Цетињског манастира ради наставка борбе и слободарског живота. Кроз отпор Турцима преко Црногорског санџака и повлаштеног влашког положаја, па кроз непослушност султану, до ратова са турским султанима створиће се Владичанство ( Теократија ) гдје су српске владике из породице Петровић владале Црном Гором. Цетињске митрополите су хиротонисали пећки патријарси, карловачки митрополити и руски Синод. Након укидања Пећке патријаршије 1766. године Цетињска митрополија је преузела бригу о православним Србима у Турском Царству, а Карловачка митрополија над Србима у Хабзбуршкој монархији. Све до данас митрополити цетињски имају и титулу примас пећког трона. Када је 1918. коначно дошло до ослобођења и уједињења србства (нажалост у Југославији) обједињене су и све епархије и митрополије српске у јединствену Српску православну цркву.

Голготу је прошла српска црква под комунистима и данас је поново пролазимо. Комунизам је био најизраженији међу Црногорцима. У Црној Гори су комунисти побили скоро све свештенство, „сахрањивали“ Бога и забранили вјеру. Као да је то све било мало, па су бивши комунисти уз помоћ Запада узпоставили Милогорски режим и Црну Гору окупирали Монтенегром. Захваљујући помоћи издајника из Србије, Милогорци су одвојили Црну Гору од Србије, укинули српски језик, српску заставу, грб и химну, а српски народ по новом уставу нема никаква права. Увели су Монтенегро у НАТО и на крају кренули да отму имовину СПЦ у Црној Гори. Највјероватније се то све не би десило, да је било праве опозиције у Црној Гори и Србији, када су већ власти издајничке.

Усвајањем новог Закона о слободи вјероисповијести (о поништењу СПЦ у ЦГ) изазвао се општи револт српског народа Црне Горе. Сви градови и насеља су препуни народа на улицама. Нису то никакви грађани, нити су то неки „Срби и Црногорци“ (јер Црногорци јесу Срби) још мање су то поштоваоци лика и недјела разних превараната. Ради се једноставно о СРБСКОМ ПРАВОСЛАВНОМ НАРОДУ! Народу који није овог пута допустио да га разбију у старту, да га „разиђу“ и доведу у Подгорицу гдје би га Милов режим разбио и окривио за насиље. Свако брани своје мјесто и своју светињу. Не пристаје се на лажне компромисе, (нису изашли како би се створила нека компромисна „Православна Црква Црне Горе“ са све „цетињским архиепископом“ на челу , због „православног народа“)! Нема православља када се руше канони и намеће лаж да овај народ нема име.

МИ СМО СРБИ, православни Срби. Нису наше храмове подизали ни Мило, ни Вучић , ни Амфилохије. Него наши преци. Чукунђед мога оца је за подизање Пивског манастира, између осталог дао и два вола (што је тада било велико богатство) а данас би неки волови да присвоје манастир или га предају римском папи. Е па , неће моћи. Пива је до 1878. год. била Херцеговина и тада смо након два крвава рата ушли у састав Књажевине Црне Горе ( Српске Спарте) Исте године када је и створена државност Црне Горе. Уколико се не поврати слобода Црној Гори , Пива би могла и самостално да живи. Идеја о српској аутономној области Пива никада није нестала.

Чувајте се браћо Срби . Мора се пазити на политичке и црквене превартанте. Екуменизам није православље , а грађанија није српство. Онај ко је предао Дечане , одрекао се Драговића и заборавио на Возућицу, тај не може да одбрани Острог. У памет се Црногорци.
Бог се јави, српска Црна Горо.

Пише историчар Игор Војиновић