Мишљења

Црква годишње заради 140 милиона евра

Свакоме ко се бави медијима сутуација по том питању у Србији је кристално јасна. Део писаних медија и ТВ су под директном и стриктном контролом режима, а други део  под апсолутном контролом страних власника.

Међу ове прве већ годинама као перјаница припада и дневни лист “Блиц”, а који као и њима сестринске новине искључиво доноси оно што је централни комитет наредио. Познато је на пример да се онима који изгледају само сумњиво прети да ће ако много таласају да буду распети или како се то лепо каже провучени кроз блато Блица, Информера, Ало, Политике … ако се не дисциплинују. Овде се често примењује тактика “лупања по ушима”, значи текст против појединца или групе се објави само једном, тек да ови схвате да ако не слушају то може лако да ескалира у масније текстове, ако треба и на наловним странама.

У најновијем Блицу, билтену Председника, је изашао и доле наведени текст под називом БЛИЦ ИСТРАЖУЈЕ Црква годишње заради 140 милиона евра. Познаваоцима овдашњих прилиика је одмах смешно да Блиц “истражује” јер они никада нису било шта истраживали већ им текстови које траба да објаве из централе стижу. Опет не верујем да има наивног да помисли да је ово уопште и могло да се објави да не постоји директни благослов Великог уредника свих медија.

Наравно да је питање које се поставља: Зашто је СПЦ, а која је евидентно на челу са својим патријархом покорни слуга режима и његов пропагатор добила по ушима?

Пошто је пад популарности режима очигледан, незадовољство народа све веће, то све сигурно осећају и виде прво свештеници који су са народом у контакту, а преко њих и епископи у својим владичанским дворовима. Појединци из СПЦ се полако али сигурно јављају, за сада врло стидљиво и указају на ситуацију у којој јесмо. Ово је упозорење владару да мора да реагује не би ли се незадовољство проширило. И реакција је стандардна, иста као за на пример Дачића, објави се текст опомене у коме се даје на знање да о СПЦ постоје многобројни компромитујући подаци у фијокама које су за сада закључане, али ако затреба могу и да се широм отворе. Владалац овиме убија једним ударцем две муве, прво брани свој режим што је увек на првом месту, а друго се полтронише америчком амбасадору (Председнику колоније Србије) јер зна да ће њему од кога све зависи, текст напада на цркву у Блицу да изнами осмех задовољства на лицу.

Наравно да су овакви текстови спојеви истине, полуистине и измишљотина, али у овоме доњем нажалост истине има доста.

БЛИЦ ИСТРАЖУЈЕ Црква годишње заради 140 милиона евра

Српска православна црква је једно од најуспешнијих “предузећа” у Србији и по приходима налази се на трећем месту, одмах иза Нафтне индустрије Србије и Електропривреде Србије.

Наравно, СПЦ се не води као фирма, али у 40 епархија годишње се сакупи око 140 милиона евра, показало је истраживање “Блица”.

Црква никоме не полаже своје финансијске извештаје, па ни јавности. Зато смо уз помоћ наших инсајдера из самог врха Патријаршије СПЦ покушали да откријемо једну од њихових највећих тајни. И ево до чега смо дошли.

Плоча за 500.000 евра

Када су финансије СПЦ у питању јавности је познато само неколико података. Митрополит Амфилохије је открио да је манастир Острог 2014. зарадио 2,4 милиона евра и да је овогодишњи буџет Митрополије 770.000 евра. А владика жички Јустин сменио је игуманију манастира Жича јер епархији није платила “порез” од 30.000 евра годишње.

У време кризе епархије СПЦ су биле једне од највећих инвеститора. Новац је улаган у хотеле, винарије, пољопривредну производњу јер им држава на све приходе од продаје свећа, верских обреда, издавања простора не наплаћује дажбине. Од свих ових прихода у 40 епархија СПЦ годишње се слије између 130 и 150 милиона евра, открива један од инсајдера из врха СПЦ.

Други саговорних из СПЦ објашњава да само од продаје свећа и верских обреда “једна епархија може да заради и до пет милиона евра годишње”.

Ту треба додати и бизнис који је већина епархија развила и од кога добро зарађују. У оквиру црквених комплекса издају се објекти, даје у закуп земљиште, отварају привредни објекти, подижу винарије. Само Захумско-херцеговачка епархија у САД извезе око 100.000 боца свог вина, објашњава наш саговорник.

Без обзира на кризу, највише новца у Цркву долази од донација. Тачније речено “верског помодарства” које је, реално, Цркви донело благостање.

Новокомпоновани верници мисле да ће своје грехе спрати ако дају прилог цркви, па се огроман кеш слива у касе епархија. У једној београдској цркви међу добротворима чије име је уписано на плочи, нашао се познати криминалац који је пре неколико година убијен у сачекуши. И та почаст му је припала на основу прилога од 500.000 евра, објашњава један од угледнијих владика СПЦ који је из разумљивих разлога инсистирао на анонимности.

Помоћ из буџета

Држава из буџета плаћа социјално и здравствено осигурање свештеника СПЦ и за то ће ове године из буџета бити издвојено девет милиона евра. То је уједно и једини званични податак о приходима Цркви када је реч о државном новцу.

А када би Црква плаћала порез, као што је случај у многим државама Европе, од тог новца годишње би могло да се направи десет школа или две болнице. Међутим, у Министарству финансија тврде да је Црква од пореских дажбина ослобођена законом.

Законом о ПДВ прописано је пореско ослобођење за промет услуга верског карактера од стране регистрованих цркава и верских заједница.

Поред тога што не плаћају ПДВ, цркве су ослобођене и плаћања пореза на имовину.

Став државе је да порез на имовину СПЦ и друге верске заједнице не плаћају све док им се не врати сва имовина одузета у послератном периоду, каже Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама.

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!