Свет

Човек кажњен јер се молио у себи

ОРВЕЛОВА ПОЛИЦИЈА МИСЛИ У В. БРИТАНИЈИ:

ЧОВЕК КАЖЊЕН ЈЕР СЕ МОЛИО У СЕБИ

Један Британац кажњен је јер се у мислима молио за свог покојног сина унутар такозване тампон зоне око клинике за абортус.

Породични човек и војни ветеран Адам Смит-Конор стајао је у близини клинике за абортус Британске саветодавне службе за трудноћу у Борнмуту 24. новембра 2022. како би се помолио за покојног сина. Тамо је пре више од две деценије његов син страдао у абортусу.

Смит-Конор је тог дана окренуо леђа клиници и у мислима се молио. Полицајцима који су га питали зашто стоји у близини клинике рекао је да се моли за покојног сина. Полицајци су тада изјавили да он крши услове тампон зоне око клинике за абортус и новчано га казнили.

Такозване сигурне или тампон зоне забрањују сваку активност или покушај изражавања пристанка или неодобравања у вези са абортусом у одређеном пречнику око клинике. То укључује, између осталог, „графичка, усмена или писана средства, молитве или савете“, а забрањено је обављати и верске радње, нпр. читати Библију или прекрстити се.

У овом случају дискриминације на основу вере Смит-Конору правну помоћ пружа ADF UK, локални огранак организације ADF International.

„Нико не би требало да буде кажњен због својих уверења – посебно када та уверења изражава тихо, у приватности сопственог ума. Баш као у случају Изабел Вон-Спрус прошлог месеца, и Адам би сада могао бити кривично гоњен због тога што је имао одређене мисли у зони цензуре и узносио те мисли Богу у молитви. Убрзано умножавање правила која криминализују волонтере попут Адама и Изабел требало би да буде позив на узбуну свакоме ко цени слободу изражавања – укључујући и слободу мисли – без обзира на то какав је нечији лични став о абортусу“, рекао је Џеремаја Игунуболе, правни саветник организације ADF UK.

Смит-Конор је прокоментарисао:

„Пре 22 године одвезао сам бившу девојку у овакву установу и платио јој абортус. Био је то пресудни тренутак у мом животу. Последице мојих поступака тог дана прогањале су ме годинама касније када сам схватио да сам изгубио сина Џејкоба због абортуса који сам лично платио. Недавно сам стајао испред сличне установе и молио се Богу за свог сина Џејкоба, за друге бебе које су изгубиле живот због абортуса, за њихове ожалошћене породице и за особље клинике за абортусе.“

„Никада нисам замишљао да могу зарадити кривични досије због молитве у себи. Некада сам помагао прликом абортуса у болници јер је то био део медицинске обуке у војсци, али сада се молим за оне који раде абортус јер знам колико је абортус штетан за жене и породице и да је сваки људски живот драгоцен – без обзира на то колико је особа мала. Изнад свега, судбина мог сина Џејкоба покреће ме на молитву“, каже овај отац.

Крајем децембра, Изабел Вон-Спрус, радница у британској добротворној организацији, ухапшена је јер се молила у себи испред клинике за абортус. И у њеном случају правну подршку пружиће ADF UK.

Аутор: Јохан Р. Портер

Извор: ИФН

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!