МишљењаУредништво

Читав свет је под каматом

Летос док смо разговарали познаник и ја, повела се прича у вези са летовањем у Грчкој и о Грцима уопштено.Познаник је тврдио како су Грци лењ народ , да не раде ништа осим што се баве туризмом и да је то главни разлог што је Грчка презадужена . То није било први пут да чујем причу о лењим Грцима-још као дете сам чуо да се говори -дужан као Грчка . Колики је у ствари данас дуг Грчке ? Ако потражите тај податак на интернету доћи ћете до цифре од око 400 милијарди долара . То је око 180% бруто друштвеног производа што је огроман дуг .
Колики је јавни дуг Републике Србије ? Тај податак можете наћи на интернет страници Министарства финансија и он је на дан 31. октобра 2019. године износио 24 милијарде и 376 милиона евра што је око 52% друштвеног производа . То можете погледати пратећи овај линк http://www.javnidug.gov.rs/lat/default.asp?P=46
Чини се да тај дуг стално расте -2008. године је износио око 9 милијарди , 2012 је био око 15 милијарди а сада је 24! 
Добро , Грчка и Србија су презадужене али сигурно има земаља на које можемо да се угледамо и пробамо да решимо проблем дуга -мислите ви . Сигурно је најмоћнија економија ЕУ ,Немачка , у бољој позицији . Ако потражите тај податак видећете да је Немачка у ствари такође презадужена . Њен дуг је чак 2 500 милијарди долара ( словима – две хиљаде пет стотина милијарди) што износи око 62% вредности друштвеног производа те земље . Ни Французи не стоје добро -2 700 милијарди долара дуга што је око 98% друштвеног производа . А вредни Јапанци? Они су дужни око 11 000 милијарди долара (словима- једанаест хиљада милијарди) што је око 240% друштвеног производа! Идемо даље – најмоћнија сила света САД дугују око 20 000 милијарди (104% бдп),
Кина 7 000 милијарди (51% бдп)
Уједињено краљевство око 3 000 милијарди( 99% бдп)
Канада преко 1 500 милијарди долара (90%бдп)
Италија 3 000 милијарди (135% бдп)
Русија 220 милијарди (16% бдп)

Укратко најмоћније и најбогатије земље света су све до једне презадужене. Постоје бројни сајтови на којима можемо видети стање дуга по земљама . На пример
https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
https://countryeconomy.com/national-debt
https://commodity.com/debt-clock/

Како је могуће да вредни Немци и Јапанци дугују толике паре ? Коме их дугују? Како је могуће да све земље света дугују новац?

Одговор на прво питање је камата. Позајмљујемо главницу али морамо повериоцу вратити поред главнице и камату . Пошто је немогуће вратити више новца него што га постоји у оптицају ми се изнова задужујемо како би отплатили део дуга али он уместо да се смањује у ствари стално расте јер поред главнице дуга имамо и нове камате за отплату и тако у круг… Када бисмо могли да скупимо сав новац који постоји на целој планети укупан дуг не би могао да буде отплаћен .Разлог -камата.
Одговор на друго питање ( коме дугују?) се може наћи у интервјуима једног нашег политичара који говори о томе како се данас новац штампа тј ствара односно позајмљује на само 3 места на свету- америчке федералне резерве , европска централна банка и централна банка Јапана . Амерички ФЕД иако звучи као државна установа је у ствари банка контролисана од стране приватних банака и нема ништа федерално( државно) у вези са њом . Приватне банке штампају новац и позајмљују га влади САД уз камату. Отуда су највећи дужник на свету САД. Слична ситуација је и са остале две банке које позајмљују новац .
Одговор на треће питање( како је могуће да све земље света дугују новац) се може описати на примеру Србије . Наша земља иако има централну банку која би требало да штампа новац она то не ради . Тачније ми наше девизне резерве држимо у иностранству а када нам је потребан новац онда га позајмљујемо од страних банака уз камату( вероватно истих тих код којих су наше девизне резерве ) Држава Србија не сме да одштампа ниједан динар док се не задужи . То би било као да неко од нас стави свој новац у банку на штедњу по каматној стопи од 0.3% , колико данас износи камата у Србији ако орочите девизе на годину дана , а онда та иста особа реши да узме кредит од те исте банке по каматној стопи од 12% годишње .Потпуно лудило!
Како је то могуће , зар гувернерка Табаковић не зна да је то лоша економска политика ? Зар не би било боље да Србија самостално штампа свој новац без услова са стране ?-питате се ви.   Одговор је једноставан-Јоргованка Т. се не меша пуно у свој посао . На место гувернера је постављена , запослила је бројну родбину у државну службу и ужива благодати плате од 700 000 динара месечно. Сличан метод је примењен и у остатку света . Стране приватне банке чији су власници неколико породица (Голдман Сакс, Лиман , Морган, Ротшилд, Рокфелер, Кун, Варбург, Лазар ) су наметнуле некад сувереним земљама систем централних банака које су под контролом тих приватних банака( породица) . Ако се нека земља усуди да пружи отпор као некад СРЈ, Ирак ,Либија, Румунија за време Чаушескуа или Сирија данас и реши да води самосталну економску политику онда се у тим земљама изазивају кризе и ратови .
У двадесет првом веку о свему може да се прича осим о томе одакле новац, ко га и како ствара , како функционише монетарни систем .Та тема ако се о њој неким чудом и поведе реч је углавном нејасна, често нам је досадна и са сложеном терминологијом а у ствари веома је просто -изузетно богате породице контролишу штампање новца ( данас је то дигитално стварање када новац настаје простим уносом бројева у рачунаре банака) и направиле су систем кредита и дуга који не може да буде отплаћен . Ако одбијеш да играш њихову игру они изазову кризу или чак рат а ако сарађујеш са њима постанеш задужен и мораш да испуниш све што ти траже- да доносиш законе по њиховој мери, да поклањаш имовину , уређујеш друштво како ти нареде ,постанеш слуга у својој земљи…
Зато је читав свет на камати .

Ово су између осталих веома добро објаснили српски економиста Бранко Драгаш у видеу који следи на овом линку
https://www.youtube.com/watch?v=rTHf5DAu3MQ

и хрватски посланик Иван Пернар у својој књизи Како је настао новац коју можете бесплатно прочитати пратећи овај линк
http://www.antropozofija.org/articles/pg/books/Kako-je-nastao-novac.pdf

Непријатељ нам је свима исти.

Освестимо се иначе ће поткупљени и уцењени политичари да нас одведу у дужничко ропство а ми ћемо да живимо на рачун наше деце која ће да отплаћују неотплативе дугове које смо ми направили.

Уредништво Борба за истину