Свет

Бундесвер се тајно претвара у Вермахт

Хиљаде војника и официра немачких оружаних снага признају љубав према нацистичкој прошлости.

У трупама су откривене чињенице хомосексуалног насиља и мржње према „црнцима“, па чак и чињенице припреме терористичких напада.

„Ово би требало да буде проблем број један за немачко војно руководство, а не измишљена руска претња“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Скандал је избио средином јуна: немачка штампа известила је да се истражује умешаност четири војника Бундесвера који су била смештени у Литванији у сексуално узнемиравање и певање антисемитских и десничарских радикалних песама. „Шта се тачно догодило још увек се истражује … Али једно се у вези с тим већ може сигурно рећи: све што се догодило никако није прихватљиво. То ће бити процесуирано и најстрожије кажњено“, покајнички је рекла немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер.

„Знамо да је истрага у току, да се догодио такав инцидент. Немамо прилику да се упознамо са истрагом, то је њихова национална ствар “, рекла је Рута Монтвиле, портпарол литванских оружаних снага. А литвански министар одбране Арвидас Анушаускас није пропустио да дода с досадом: „Никад нисам чуо за друге сличне инциденте, али ако читате руске медије, таквих лажних има много“.

Забавили се за славу

Анушаускас је заиста имао због чега да се нервира. Раније је углавном руска штампа извештавала о разним инцидентима у којима су учествовали пијани НАТО војници у балтичким државама – што је властима балтичких држава омогућило да такве поруке одмах негирају као „лажне“. Међутим, сада је нешто друго – о дивљању немачких војника у Литванији пишу Der Spiegel и Deutsche Welle.  „Постоје сумње да се догодило кршење војничких правила … о преступима, укључујући сексуалну принуду, увредама на расистичким и антисемитским основама и екстремистичких облика понашања. Управо у Литванији, где одлучно заговарамо заједничке вредности са нашим партнерима, такво понашање појединаца не само да је неопростиво, већ је и срамотно за све нас “, рекао је на брифингу портпарол Министарства одбране Немачке.

Шта је истрага сазнала? Испоставило се да су током забаве одржане 30. априла (2021.) у близини литванског града Рукла (тамо се налази полигон који користи НАТО) неки немачки војници толико су се напили и бучно славили да је хотелско особље морало позвати немачку војну полицију. Према забелешкама из предмета, један од војника је тако избезумљен покушао да убаци пенис у уста друга, док је други снимао шта се догађа.

Десет дана раније, 20. априла (Хитлеров рођендан), немачки војници из моторизованог пешадијског вода певали су нацистичке и антисемитске песме. У изјавама сведока посебно се напомиње да су војници певали ове песме упркос забрани наредника – који, међутим, није инцидент пријавио властима. Током истраге, осумњичени су вршили притисак на своје колеге, захтевајући од њих да ћуте. За крај, откривена је и чињеница нестанка 569 метака јединице.

Некада и…

Сада…

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која се током брифинга 1. јула дотакла скандалозног инцидента у Литванији, скренула је посебну пажњу на чињеницу да су покушали да заташкају случај. „Међутим, нису успели. Новинари «Шпигла» ископали су читав низ чињеница које изазивају озбиљну забринутост … Министар одбране Крамп-Каренбауер у својим смешним оправдавањима понашање војника је назвала „погрешним“ и пожалила се да су инциденти нарушили углед немачких оружаних снага. Да ли је, заправо, ово главна брига руководиоца министарства одбране, а не чињеница да нацисти служе под њеним рукводством? Подсетимо да је реч о истој оној Анегрет Крамп-Каренбауер која је недавно најавила „интелектуалну и војну супериорност“ немачке државности. Моћна супериорност, не оспоравам “, – иронично је додала Захарова.

Застрашујући трендови

Анегрет Крамп-Каренбауер назвала је инцидент шамаром целој војсци. „Својим понашањем ови војници су на најнеодговорнији начин угрозили углед читавог Бундесвера. Њихов прекршај биће строго кажњен “, обећала је обраћајући се студентима Војне академије у Хамбургу. Према њеним речима, то је посебно неприхватљиво у тренутку када Бундесвер тражи додатна средства за куповину нове опреме и принуђен је да се бори против руске пропаганде. Окривљени вод изведен је из земље на даље испитивање.

Иронија судбине лежи у чињеници да је још у мају званични ЈуТјуб канал „Бундесвер Есклусиве“ објавио документарац о свакодневном животу немачких војника који бране источни бок НАТО-а у литванској Рукли, која је удаљена 90 km од границе са Русијом (Калињинградска област) и 80 km од границе са Белорусијом. „Постаните на тренутак део мале борбене заједнице 93. тенковског батаљона за оспособљавање и посматрајте војнике током њихове интензивне обуке. Гледаћете их како одлазе из Немачке у ледену Литванију и сазнати више о мултинационалном појачаном систему напредног присуства који обезбеђује безбедност на источном боку НАТО-а са скоро 1.400 војника из пет земаља“, наводи се у најави филма.

У филму су приказани немачки војници стационирани у Литванији – и мушкарци и жене. Пуно су се смејали у кадру, а једна Фрау је рекла: „Ово је први пут да одсуствујем већ седам месеци. Овде ћете брзо научити да цените оно што сте имали и оно што више немате. У овом војном тенку је заиста хладно“. Гледаоци филма пали су у ура патриотски транс и почели да пишу патриотске коментаре: „Не дозволите да Руси прођу!“; „Поштовање зс сваку особу која је тамо. Као дугогодишњи војник, ја сам с вама. Нисам ни знао да се тамо налази Бундесвер. Да ли смо заиста ту да заштитимо Европу од Русије?“; „Напокон серија о тенковским јединицама!!!“; „Жалосно је што неки немачки политичари забијају нож у леђа тим људима, уместо да им коначно одају захвалност коју заслужују“; „Вау, импресивно! Велико хвала свим војницима на свакодневном раду! “

И после све ове патетике – таква срамота … Проблем је што ово није једини случај, заправо у последње време испливала су на површину права расположења и оријентације немачких војника.

Један од ових отркивених скандала догодио се недавно, у средишту елитне јединице за борбу против тероризма и диверзија Бундесвера (Kommando Spezialkräfte, KSK), која је учествовала у операцијама у Руанди, Босни и Херцеговини, Космету и у Авганистану. О томе је немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер нејасно говорила, а чињеница је да од априла 2017. године постају све чешће сумње у „десничарска екстремистичка осећања“ у редовима КСК и у „недовољну оданост Уставу“. Према министру, у јединици се формирало „нездраво схватање елитизма“ појединих команданата и појавиле су се групе у којима је владала атмосфера „токсичног вођства“. У тако деликатној ситуацији, војно руководство Немачке одлучило је да потпуно распусти једну од чета армијских специјалних снага.

Са разлогом се помињао април 2017. године. Тог месеца се догодио инцидент који је привремено заузео насловне стране немачких медија. Тада су храбри немачки војници из КСК приредили велику забаву уз учешће проститутки. Тамо је било присутно више од шездесет припадника специјалних снага. Касније је један од њих, под условом анонимности, рекао новинарима да су на забави војници приређивали чудне и комичне ритуале са свињским главама, пили поред ватре и слушали песме групе „десничарски рок“ Sturmwehr. Певајући уз рефрене, војници су зиговали  уз карактеристични поклич – и то више није био безобразлук, већ значајно кршење немачких закона.

У новембру 2018. немачка криминална полиција најавила је обелодањивање завере немачке војске, која је планирала атентат на бројне познате политичаре. У завери су учествовали војници Бундесвера и удружење елитних војника Uniter, који су се, посебно, намерачили да убију шефа фракције Леве странке у Бундестагу Дитмара Барча. У том циљу завереници су се снабдели оружјем, муницијом и горивом. Годину и по дана раније, у марту 2017. године, у Немачкој је ухапшен официр Бундесвера, представљајући се као сиријска избеглица и припремајући терористички напад. У касарнама осумњиченог истражитељи су пронашли предмете са нацистичким симболима.

Комплет кривице је у потпуности исцрпљен

С тим у вези, Шпигл је написао: „Обука специјалних снага изводи се у тајности, а сами војници, највероватније, неће одати никакве тајне, чак ни када су мучени. Ако неко од ових момака буде осумњичен за десничарске екстремистичке ставове, ово није само проблем, већ је и стварна опасност. Поред тога, КСК је част и понос читавог Бундесвера. Ниједна друга јединица се не креће тако активно широм света, учествујући у заједничким операцијама са другим специјалним снагама и тимовима за обуку командоса из партнерских земаља“. Према новинарима, када се такви елитни војници почну више водити десничарским екстремистичким ставовима, а не Уставом, тада „не страда само углед Бундесвера, већ и читаве земље “.

Иначе, истовремено је извршена ревизија током које је откривена застрашујућа чињеница – у магацинима Бундесвера украдена је већа количина муниција (према различитим изворима од 37.000 до 85.000 комада), као и још 62 kg експлозива.

Можда је део нестале муниције и експлозива приватизовао један наредник КСК, који је служио у јединици од 2001. године. „Управо је његова јединица била у средишту истраге после забаве организоване пре три године, на којој су војници, како се извештава, размењивали поздраве из Хитлерове ере и слушали неонацистичку рок музику“, напомиње New York Times. Нестанак муниције посебно је алармантан у светлу чињенице коју је почетком 2020. године јавно обзнанио шеф немачке војне контраобавештајне службе Кристоф Грам. Према његовим речима, у то време је његова служба истраживала преко 550 војника осумњичених за екстремно десничарске ставове. Заузврат, бивши војник Ханибал Шмит рекао је за New York Times о мрежи тајних ћаскања у шифрованим месенџерима, која уједињује више од две хиљаде десничарских екстремиста широм Немачке. Многи од њих, рекао је, служе у агенцијама за спровођење закона – и чекају дан икс да изађу из подземља.

Пре две и по године, у јануару 2019. године, Ханс-Петер Бартелс, опуномоћеник Бундестага, објавио је извештај из којег је произашло да је само у 2018. години у Бундесверу откривено 170 случајева пројаве неонацистичких осећања. У 2017. години било их је 167, а у 2016. – само 63. У свим овим случајевима предузете су дисциплинске мере – али, као што видите, није помогло.

Конкретни примери дати су и у извештају Бартелса. На пример, један штабни официр отворено је рекао пред својим друговима да мрзи „црнце“ и да с њима не разговара. „На питање у којој би другој земљи ван Немачке желео да живи, одговорио је – у Аргентини, јер тамо још увек постоје нацисти“, каже се у извештају опуномоћеника Бундестага. Такође он говори о заједници поручника и виших поручника који су створили групу на WhatsApp – где су постављали цитате из књига и говора Адолфа Хитлера, а такође су „примитивно и брутално“ делили „шале“ о холокаусту.

Било је и слика свастике у баракама, бацања зига, и постављање на Фејзбуку коментара попут овог: „Премештање 20 северноафриканаца на тенку Тигар је непроцењиво. Постоје ствари које можете сами да урадите, а за све остало постоји СС “.

Сергеј Фокин, професор Катедре спољну политику Русије на Факултету за националну безбедност (ФНБ), РАНХиГС, верује: „У Немачкој ће бити сузбијено јачање десничарског екстремистичког тренда у војсци. Али ово није нови тренд, почео је још 1960-их и 1970-их“. Према његовим речима, „у Немачкој желе да забораве на оно што се догодило“ током Другог светског рата. Сећање на злочине нацизма у јавности се потискује. У званичној пропаганди главни акценат је на јачању моћи Бундесвера као темеља будуће војске читаве Европске уније. „Биће нова војска ЕУ, а њој ће требати нека врста традиције, посебно несаломљивог немачког духа, оданости отаџбини у духу пароле„ Немачка је изнад свега, изнад свега у свету “, каже експерт.

Марија Захарова посебно обраћа пажњу на реакцију прес службе Бундесвера. „Назвавши понашање војника неопростивим, нагласили су да у Литванији савезници НАТО-а„ раме уз раме бране заједничке вредности на источном боку “. Стиче се утисак да су немачки војни архивисти напорно радили како би оправдали своје колеге, докопали се, да тако кажем, старих метода. Тамо, којим случајем, фронт није готски? Они штите вредности на источном боку, схватате, оне заједничке. Не под тим песмама, како се испоставило.

Не дотичући се теме „братства“ по оружју „НАТО партнера“, желео бих да скренем пажњу на апсолутну неприхватљивост продора нацистичке идеологије у систем оружаних снага било које државе. Посебно Немачке. Такође бих веома желео да очекујем да ће се у Немачкој спровести темељна истрага инцидената, а такви ексцеси у будућности бити апсолутно онемогућени. И чини се да би ово требало да постане проблем број 1 за немачко војно руководство, а не измишљена руска претња “, закључује Захарова.

С руског превео Зоран Милошевић (https://vz.ru/world/2021/7/2/1105775.html)

Аутор: Валентин Жуков

Извор: https://balkanskageopolitika.com/2021/07/04/bundesver-se-tajno-pretvara-u-vermaht/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!