Свет

Британска студија: Вакцинисани људи лако преносе делта варијанту КОВИД-19 у домаћинствима

Делта варијанта КОВИД-19 се лако може пренети са вакцинисаних људи на чланове њиховог домаћинства, каже недавна студија у Великој Британији, иако су њени истраживачи закључили да су вакцинација и бустери пут којим и даље треба ићи.

Једногодишња студија Империјал колеџа у Лондону објављена у Лансету у четвртак показала је да је Делта варијанта и даље веома преносива унутар вакцинисане популације.

„Спровођењем поновљених и честих узорковања из контаката са случајевима КОВИД-19, открили смо да вакцинисани људи могу да се заразе и унутар домаћинства пренесу инфекцију, укључујући и вакцинисаним члановима домаћинства“, др Аника Синганајагам, један од водећих аутора студије, наводи у саопштењу.

Налази, додала је Синганајагам, пружају известан увид у то зашто Делта „и даље изазива велики број случајева КОВИД-19 … чак и у земљама са високом стопом вакцинације“.

Анализа је показала да је вирусно оптерећење најбрже опадало код оних који су вакцинисани варијантом Делта у поређењу са онима који нису вакцинисани, наводе истраживачи.

Али максимални нивои вируса КОВИД-19 код вакцинисаних људи били су слични нивоима код невакцинисаних, открили су истраживачи, додајући да би то могао бити разлог зашто се Делта варијанта може ширити упркос вакцинацији.

Пошто се Делта варијанта може лако проширити међу вакцинисаним људима, други истраживач укључен у студију, др Ајит Лалвани, тврдио је да је неопходно да људи добију вакцину или појачиваче (бустере) како би смањили тешке симптоме КОВИД-19.

„Открили смо да се осетљивост на инфекцију повећала већ у року од неколико месеци након друге дозе вакцине… тако да би они којима је понуђен бустер требало да га добију одмах“, рекао је Лалвани.

Њихова студија, која је анализирала 621 учесника, открила је да је од 205 контаката у домаћинству са људима који су имали Делта инфекцију, око 38 процената контаката у домаћинству који нису били вакцинисанибило позитивно, у поређењу са 25 процената позитивних међу вакцинисаним контактима у домаћинству.

Имунитет од пуне вакцинације такође је пао за само три месеца, показало је и њихово истраживање. Нису рекли да ли би то требало да буде у склопу британске политикеo бустер вакцинама.

Међутим, усред притиска да се велики део популације вакцинише, неки имунолози и лекари су тврдили да природном имунитету треба више истраживања и да га треба узети у обзир приликом доношења политичких одлука.
Стив Темплтон, имунолог са медицинске школе Универзитета Индијана, написао је да је „кључ за окончање пандемије увек био имуни систем“.

„Треба сматрати као добру стварчињеницу да се толико много људи опоравило од инфекције и да је снажан, трајан и заштитни имунитет код тих особа недвосмислено доказан“, рекао је он у чланку од 22. октобра, додајући да „изгледа да постојипобуда да се укине термин „природни имунитет“, изговор да вакцинисани морају да се плаше невакцинисаних и неспремност да сејавност третира као према одраслима који могу да располажу нијансираним информацијама и доносе одлуке у вези са својим здрављем.”

Превод: Васељенска (Ипох Тајмс)

Извор: Васељенска

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!