Мишљења

Бранко Драгаш: Живимо, нажалост, у дигиталној цивилизацији која је већину људског рода претворила у зомбиране конзументе.

Човекова природа се није, све од Лепенског вира до данас, толико битно променила, остала је готово иста, није пратила експоненцијални развој технике и технологије, па смо данас закорачили у доба вештачке интелигенције /ВИ/, напуштамо све брже електронско доба, које прети не само да потпуно пороби последњег човека, него и да нас уништи као људску врсту.

Да ли ће се то биолошко уништавања човека заиста и да догоди зависи, искључиво и једино, само од нас самих. Зависи од сваког човека на земаљској кугли. Отуда је неодговорно, примитивно и глупаво заузети став да нас политика уопште не занима и да политику препуштамо да припадне само корумпираном, паразитском и поквареном политичком олошу.

Ако наш биолошки опстанак, нас и нашег поколења, зависи, искључиво и једино, од тога хоћемо ли се ми, напокон, побунити и хоћемо ли да спречимо даље насиље политичара, тајкуна и криминалаца над окупираним, поробљеним и застрашеним човечанством, онда је задатак сваког поштеног, искреног, радног и мислећег човека, без обзира којој раси, вери, нацији или занимању припадао, да се тргне из апатије, безнађа и равнодушности, да се пробуди, да се побуни над шизофреним пројектом уништавања човечанства и последњег човека. Ко је тај последњи човек?

Ниче сматра да је последњи човек онај који зна само за потрошњу, материјално уживање и задовољавање само најнижих потреба. Живимо, нажалост, у дигиталној цивилизацији која је већину људског рода претворила у зомбиране конзументе. Видели смо прошле недеље каква је паника, очај и грозница настала у свету када су водеће друштвене мреже само шест сати престале да опслужују своје наркотизоване и навучене на интернет зависнике.

Потпуно је за овај текст небитно да ли је Фамилија дала налог да се тестира степен зависности човечанства од друштвених мрежа, како би направила поуздан тест за спровођење њених даљих планова поробљавања и испирања мозга презадуженим и поробљеним људима планете, или је, пак, заиста нека храбра, одметнута, хајдучка дружина хакера одлучила да се поигра са моћницима и покаже људима на планети да није сва моћ само у рукама шизофрене касте која управља светом, него да постоје начини како они могу да се надмудре, ставе под контролу и приморају да служе интересима човечанства.

Налазимо се на историјској прекретници цивилизације. Никада се у историји људско рода није догодило да је читава планета постала глобално село и да можемо, за свега неколико минута, све важне вести, информације, догађаје и трачеве да пренесемо, текстом, гласовно или визуелно, на читаву светску популацију. Никада нисмо били тако међусобно повезани, али, истовремено, никада нисмо били отуђенији и усамљенији. Ако нисте на друштвеним мрежама, онда вас не сматрају да сте живи и не припадате савременој, потрошачкој цивилизацији. Ви сте нико и ништа.

Друштвене мреже вас не препознају као људско биће. Тако нам се догодило оно што је генијални Ниче и предвидео да ће нам се сигурно да деси, тј. да ће људским родом да завлада – инстикт стада, уместо аристократског инстикта. Свако стадо мора да има свога чобана, који ће га водити и надзирати да пасе траву на неким новим виртуелним пашњацима. Домановић нас је опоменуо да будемо врло опрезни, да не верујемо слаткоречивим обећањима и причама чобана, јер они најчешће могу да буду слепи и могу да воде поводљиво и задојено стадо у животне провалије. Последњи човек је последњи стадијум деградираног човека. Неолиберална економија је довела човека до данашњег деградираног стања, јер она почива на израбљивању, експлоатацији, искоришћавању, превари, манипулацији, отимању и поробљавању презадуженог и уплашеног човека.Сама чињеница да богати постају све богатији, док сиромашнији постају све сиромашнији, најбољи је доказ накарадног политичког и економског система у коме данас живимо. Такво друштвено стање је више неодрживо. У основи похлепне неолибералне идеологије је згртање што већег новца и одбрана постојећег политичког поретка, који омогућава такву друштвену прерасподелу богатства. Пандемијска криза, настала у јесен 2019.године, морала је да хитно покрије крах неолибералног капитализма, јер су берзе достигле рекордну неликвидност и претила је опасност да дође до потпуног слома финансијског система.

Морала се пажња сиромашног, презадуженог и незадовољног народа да одвуче на другу страну. Клаус Шваб је признао, негде на почетку те исте године, разглабајући на економском форуму у Давосу, да постоји велика опасност да избије неконтролисана социјална револуција, јер је незадовољство сиромашног народа све веће. Опасност од избијања незадовољства народа је натерало привилеговану касту управљача света да пласирају пандемију и да тако отпочне спровођење агенда о потпуном поробљавању планете, коју су планирали читаву деценију раније.

Више није било ни простора, нити времена да се чека и одуговлачи. Морали су да крену у оперативну реализацију примене пројекта – трансхуманизма. Шта је трансхуманизам? За писање овог текста користим књигу Виктора Радуна ТРАНСХУМАНИЗАМ: будућност без људи, коју препоручујем да прочитате. Према годишњем Извештају о глобалним ризицима 2017. године Светског економског форума, издвојено је 12 новонастајућих технологија у оквиру Четврте технолошке револуције: 3Д штампање, наноматеријали, Вештачка интелигенција и роботика, биотехнологије, извори, чување и пренос енергије, блокчејн, геоинжињеринг, интернет ствари, неуротехнологије, нове рачунске технологије, свемирске технологије и виртуеална и аугментативна реалност.

Четврта технолошка револуција омогућава нешто што до сада никада није било могуће да се оствари: радикално преобликовање и трансформацију природе, промену и функционисање човека као таквог. Трансхуманисти настоје да нас увере да су људска бића физички, психички и функционално лимтирана, ограничена и несавршена, да ћемо да изгубимо примат у незадрживом таласу развоја вештаћке интелигенције, која ће нас ставити пред судбоносни избор: или ћемо нестати као људска врста или ћемо бити принуђени да се мењамо. Морамо да прихватимо да се мењамо.

Како да се мењамо? Није више била филозофија фокусирана на човеку, него на пројекцијама будућих ванљудских суперинтелигентних вештачких организама, који ће, према њиховој замисли, да замене и наследе несавршеног човека. Они планирају да превазиђу данашњег човека, да натерају човека да превазиђе своју самоспознају, људскост и осећања, који му отежавају трку за опстанак, да све то брзо одбаци, да кроз реконструкцију и реинжињеринг човека, применом нових технологија на самоме човеку, створе неку нову, напреднију врсту коју су назвали пост-човек или транс-човек. Трансхуманисти раскидају са традицијом људског мишљења.

Они људско биће посматрају као објекат технологизације, док тахнологије и машине постају субјекат. Кључна филозофија трансхуманиста није бивствовање, него постајање. Њихов циљ је да се одбаци и превазиђе садашња форма људског бића и применом нових технологија да се пређе на другу форму човека, који ће бити хибрид човека и машине, односно рачунара. Применом нових технологија све је то могуће. Кључне идеје трансхуманизма су: знатно продужење животног века човека, добро здравље, постизање бесмртности, стварањем вештачког човека, суперинтелигентних машина, нове врсте људских бића, замена људских виталних органа, функција, понашања и добијање нових способности помоћу рачунара и других видова вештачке интелигенције.Намера им је, дакле, да људи постану зависни од технологије и да се, након тога, потпуно интегришу са новим технологијама. Први део плана су готово испунили.

Да ли можете себе да замисите без мобилних телефона, друштвених мрежа и интернета? Све већи број људи, нарочито деце, морају да се лече од зависности друштвених мрежа. Уместо развоја духовности, која се добија читањем, разговором, дружењем и промишљањем, човечанство пристаје да буде зомбирано, кретенизовано, заглупљено, осамљено, себично, нервозно, апатични и претворено у дебилне конзументе.

Болесно гледање ријалити програма и милионско гласање за победника, најбољи су докази да је експеримент заглупљивања човека успео и да Велики Инквизитор сада може да пређе на вишу фазу покоравања човечанства. Трансхуманизам укида сваку могућност даљег развоја човекове духовности, људскости, осећања и саосећања, гуши све оно што нас је чинило људским бићима, док, истовремено, уместо слободе избора, различитости и игре, нуде теледиригован, ограничен, ускотрачан, једнодимензионалан, изобличен, униформисан и хомоген свет, кога ће сачињавати, у различитим комбинацијама и синтезама, људи и машине.

Душа је непотребна и сувишна у свету киборга. Савременом човеку се нуди мамац у виду здравог живота, дуговечности, одлагања смрти и, коначно, бесмртност, као највећег достигнућа потпуне роботизације човека. Неколико америчких милијардера су очајни што старе и што морају да умру, сматрају да није поштено да они, који су опљачкали толике милијарде, буду смртни, да то није праведно и зато улажу огроман новац у еликсире младости и нове технологије за продужавање живота.

Стив Џоб је неколико месеци пред смрт схватио да живот није сачињен од нагомилавања материјалних богатстава и отимања око моћи, него да живот има неке друге вредности и да живот нема репризу. Бесмртност је крајњи циљ трансхуманиста. Али проблем настаје са смислом живота. Продужење живота нема никакво значење, ако тај живот нема свој узвишени смисао.

Тежња трансхуманиста да покажу какве се све могућности пружају савременом човеку у споју са рачунарима и другим машинама, довео је до настајања покрета биохакинг, где велика заједница људи добровољно се одлучује да своје тело користе за експерименте, тако што уграђује, дограђује и прикључује многе технолошке справице да би зауставили старење и да би били вечно млади. Виктор Радун пише да се данас људско друштво налази пред потпуним распадом садашње форме, структуре и функционалности и да се налазимо пред вратимо великог преображаја. Велика се неизвесност надвила над људским родом. Одлуке које будемо донели биће судбоносне за наше покољење на планети. Трансхуманисти настоје да све што могу да повежу, буде повезано у јединствену мрежу под њиховом контролом. То значи повезаност на релацији: човек-човек, човек-ствар и ствар – ствар.

Вештачка интелигенција ће омогућити да се створи дигитални Бог. Трансхуманисти кличу: вештачко је савршеније од природног. Зато данас хоће да нам наметну ГМО храну. Ако се човек споји са машином, онда он долази под контролу суперинтелигентне машине, али човек више нема никакву слободу. Изгубио је личну слободу. Остављен је на милост и немилост технолошког напретка.Експерименти у Кини најбоље показују којим путем нас гурају трансхуманисти. Прихватамо самоуништавање као нужан услов. Да ли смо спремни на такву будућност? Не смемо да затварамо очи и да се правимо као да се ништа не догађа. Налазимо се у важном историјском времену. Данас се одређује судбина човечанства. У току је борба на живот и смрт Добра и Зла. Добро промислите на чијој сте страни. Не можете да стојите између и да будете незаинтересовани. Ако се тако понашате, онда сте – глупи или прихватате да служите Зло.

Борба за Добро једино има смисла. И свако треба да пронађе свој начин борбе. Предлажем да породично погледајте стари филм Лет изнад кукавичијег гнезда из1975. године, јер нам је мудри редитељ Милош Форман показао шта нас чека и како можемо да побегнемо из нашег кукавичијег гнезда. Поглавица истребљеног народа је разбио стаклени кавез наших заблуда, предрасуда, глупости, страхова и конформизма и изашао је у слободу. Слобода се осваја!

Аутор: Бранко Драгаш

Извор: Фејсбук

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!