Мишљења

Босански Индијана Џонс је са својом енергетском машином зараде очерупао многе наивне и болесне.

Машина је то која се никад не гаси. Њен изумитељ Семир Османагић јој само мења погонско гориво. Пошто је након само неколико година раскринкан за тзв. босанске пирамиде чињеницом да се ради о обичним брдима, он је машину пребацио у тунел Равне где је она наставила да ради пуном паром. Било је потребно још неколико година да људи схвате да то нису никакви лековити тунели већ стари, несигурни и нездрави рудници у којима се и сам ОсманЛагић разболео. Овај самопроглашени археолог који је лажирао пријем у Руску академију природних наука, своју енергетску машину за штампање новца сад пребацује на тениске терене.

Патент на ову машину рађен је 2006. године када су, у једном хотелу у Високом, два човека врућу јагњетину заливала хладним пивом. Били су то Семир Османагић и Дарио Пекић. Пекић је иначе министар МУП-а Зеничко- добојског кантона, али и власник поменутог хотела који је тад, са неколико ноћења седмично, био пред затварањем.

ОсманЛагић је у том периоду био бизнисмен у покушају и тада је рођена идеја о туризму. Пекић одводи својих 55 специјалаца на брдо Височица где је МУП имао обуку, само овог пута, без оружја већ са лопатама и службеним шлемовима. Тако су кренуле ископине првих тунела и рађање пирамида, а Пекићева позиција на којој је био помогла му је да у Влади лобира и обезбеди финансирање.

Одмах се огласило Европско удружење археолога које је јавно изјавило да никакве пирамиде не постоје. Упутили су критику на рачун власти које ову теорију финансирају. Директор УНЕСКО-а Матсура одмах је рекао да ће БиХ бити избрисана са карте ове организације ако не престане да се срамоти Високо. Ништа од овога није уродило плодом те тако полицајци копањем тунела открише пирамиде сунца, месеца и босанског змаја.

Туристи су нагрнули ка Високом, у Пекићевом хотелу тражио се кревет више, а ОсманЛагић коначно постаде бизнисмен. Височани, стари трговци, задовољно су трљали руке продајући сувенире са мотивом пирамида. Мајице с натписом: „Јебеш земљу која нема пирамиде“, постале су најтраженија роба.

На крају је све отишло предалеко кад је ОсманЛагић наивне и болесне почео обмањивати тзв. лековитим енергијама пирамида. Сарађујући са докторицом Самком Бечић уништио је здравље хиљада људи које је чак наговарао да дођу у пирамиде да се лече и од тзв. ковйда.

Човек је то који се брзо прилагођава свакој ситуацији и ја му на неки начин морам одати признање, јер је, дубоко под земљом, око напуклог камена успио окупити групу људи која ће му за то још и плаћати. Један од тих тунела посетио сам и ја да бих видео о чему се ту ради и оно што сам видео у Високом је нешто што нисам могао ни сањати да постоји у овом краљевском граду. Бар те 2015. године све је личило на неке сатанистичке ритуале увучене у прелепу природу Високог.

На све стране разни кипови и божанства, јога у тунелима где неки људи медитирају голи како би се што јаче приближили одређеним божанствима. Други се у заносу моле како би своја исцелења приписали одређеним геометријским телима, док трећи једноставно, грљењем дрвећа, желе да доживе телепортацију. Магично камење, на којем пише „појачивачи ауре“, телепортацијски уређаји са спиралном енергијом који вас могу лансирати у звезде, кругови с космограмима постављени су на све стране. Лавиринти са магичним камењем вам пружају јак ужитак те се ту наводно можете лечити од свих врста болести. Шетајући разним тунелима добијате снагу и храброст, а истовремено губите кукавичлук.

Силазак у те тунеле отприлике изгледа овако: Када се након 400 метара спустите до напуклог лековитог камена са шлемовима на глави, водичи вам кажу да трљајте дланове 2-3 минута. Онда руке поставите над тај „лековити“ камен, а водичи вас питају осећате ли топлоту у длановима, јер камен баш тад почиње да испушта лековито дејство. Многи у глас кажу да осећају, а како и не би када су пре тога 3 минута као помахнитали трљали дланове да се загреју. То су те шибицарске форе које неки провале пре, а неки касније. Гуру ОсманЛагић ће вам успут продавати причу како морате да се одрекнете свега материјалног и да порадите на својој духовности.

Ипак, све услуге ће вам бити уредно наплаћене. Улазак у тунел инострани посетиоци плаћају 10, а домаћи 5 КМ. Ако се одлуче за мало дужу шетњу туристи ће остати затечени величином његове куће, јер ипак је реч о човеку који презире све материјално. Сазнање да поседује неколико милионских фирми, многе ће још више изненадити, као и да има и дуг за порез у истој вредности.

У Милама код Високог 1377. године ковао се златник краља Твртка који је био 4 пута већи од Млетачког. Данас се у овим пределима верује само у КМ и евро. Од тог новца ОсманЛагић је недавно, на 55.000 квадратних метара, направио здање да му позавиде и много већи тајкуни. Ентеријером своје виле се похвалио и на свом Јутјуб каналу док екстеријер надзире са чак 12 камера.

У свету познат као Sam Osmanagic а у БиХ као Свемир Обманагић, чије „пирамиде“ посећује наивни народ да би он посећивао праве пирамиде широм света. Људи се лече у његовим рударским окнима да би он своју болест плућа лечио у модерним приватним клиникама, а не својим негативним јонима. Височани му продају своју имовину и тиме постају сиромашнији, како би он био богатији. Његова супруга Сабина, власница једне од породичних фирми, по дану продаје лековиту воду, маглу и зрак, а по ноћи гута виски, цигарете и још штошта.

Са оваквим хоштаплерима цели свој живот бавио се Џејмс Ренди и фондација позната по раскринкавању преваранта. Они су нудили милион долара оном ко у контролисаним условима осети енергетско поље. Овај оглас је био отворен 20 година а награду никад нико није освојио. Као ни награду из 2008. године, 100.000 долара, за оног ко докаже да постоје пирамиде у Високом. Ренди је умро 2020. године, а награда је остала да виси у ваздуху.

Након што је раскринкан у свим могућим сферама ОсманЛагић ће један од својих последњих мечева одиграти на тениским теренима комплекса у Високом. Ово здање је отворено прошле недеље, а улаз је био права ситница- на трибине 150, а у парк 50 КМ. Терени су направљени на имању Бјанке Чајлдс, Американке хрватског порекла коју је ОсманЛагић преварио за 250.000 евра и тај случај је тренутно на суду.

Док год народ буде веровао у ове глупости, једни ће увек бити преварени, а други милионери. Да босанске пирамиде, Острог и причешће никако не иду заједно показује и српски тенисер чија ће слика красити овај квази археолошки лунапарк, обмањивалиште наивних и болесних. Јер ми увек тако- понизимо сами себе.

Али и бизнис је такав, он не познаје ни границе ни место. Ово је у ствари добро како би се извукла поука да ако је неко добар спортиста не значи да није наиван и да има логичан начин размишљања. Зато овакви људи не смеју народу да буду звезде водиље по свим питањима.

Заувек ће остати записано да је човек у сафари хлачама и шеширу са 55 босанских полицајаца и једним тенисером, успео да намагарчи цели свет…

Аутор: Деан Деки РС

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!