Свет

Бос Microsoft Бред Смит: Орвелово друштво тоталног надзора и контроле може се појавити већ 2024.

ПРОРОЧАНСТВО Џорџа Орвела о друштву потпуне контроле и надзора из дела „1984“ може се обистинити већ кроз три године, ако се не донесу закони који ће људе заштитити од вештачке интелигенције.

Са овим упозорењем је иступио председник Microsoft Бред Смит. И додао да већ 2024-те може бити пређен Рубикон „ако се не предузму мере за ограничавање и контролу развоја вештачке интелигенције“.

Његово упозорење објавио је Daily Mail и придодао му информације добијене од „анонимног инжењера из Кине“ да тамошње власти већ користе њене могућности за надгледање становништва, користећи, између осталог, технологију која препознаје емоције и утврђује кривицу.

Према речима тог инжењера, рачунар утврђује да ли је нека особа опасна и крива за кривична дела која још није признала“.

Смит сматра да пример Кине показује да се свет приближава научној фантастици:

„Све ме подсећа на Орвелова предвиђања из `1984`. Његова главна поента је била да ће владе моћи све да виде и све да чују. Није се то остварило 1984. године, али могло би се остварити 2024-те. Ако будемо неопрезни. “

Није, међутим, проблем само Кина.

Сједињене Државе користе Гуглове технологије које могу да разликују људе и предмете. Те технологије су коришћене у војне сврхе, након чега је неколико запослених у Гуглу поднело оставку у знак протеста.

Компанија се повукла из пројекта, али је америчко Министарство одбране пронашло нове партнере у Силицијумској долини.

Према конгресмену Сету Моултону, трка у наоружању на пољу вештачке интелигенције могла довести до рата САД са Кином.

Према британском професору Стјуарту Раселу, вештачка интелигенција већ постаје кључна раскрсница за човечанство:

„Ако све учинимо како треба, за човечанство може наступити златно доба са решеним проблемом сиромаштва и болести. Ако погрешимо, створићемо технолошку глобалну диктатуру. Чак ризикујемо да изгубимо контролу над својим светом и препустимо је сопственим технологијама“.

Извор: Васељенска

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!