Црква

Беседа оца Жарка Гавриловића о случају влaдике Артемија

о.Жарко Гавриловић (1933-2016)

Беседа у Торонту, новембар 2010.

Никад ми није теже пала посета Канади, кад сам био овде на аеродрому чуо сам да је владика Артемије рашчињен, да су упали полицајци док је служио литургију – полицајци, атеисти, који не знају шта је (Божја) служба, на предлог ових горе у Цркви, који одговарају пред Богом за сваку реч, за сваки поступак. И хоће да га истерају, да га отерају из његове келије и да га преместе тобоже у Краљево, у хотел – шта ће њему староме хотел, кад је он монах од главе до пете.

Будући да је његов духовни син Теодосије мој земљак, а показао се оцеубицом – владика Артемије га предложио за епископа а он отерао владику Артемија са епархије, заједно са митрополитом Амфилохијем, епископ Атанасијем, епископом Иринејем Буловићем, тројицом епископа – нажалост – „јустиноваца“. По пророчанству самог оца Јустина који је казао: „Мали, мали, доста си мали, али имаћеш велике муке од својих школских другова.“ И то се обистинило.

Ученици светог Јустина Поповића: Атанасије, Артемије, Иринеј и Амфилохије

Раскол се ствара у српској Цркви, раскол не ствара Артемије него врхушка српске Цркве на челу са Синодом и Сабором. Они који су у Сабору не смеју да „гукну“, устао је један епископ да брани владику Артемија – они су казали „и твој ћемо проблем убрзо решити“, устао је други – исто тако… Трећи је напустио Сабор, а кад је видео да то неће вредети, вратио се да колико-толико утиче.

Могу вам казати за себе, а тако мислим да могу казати и за владику Артемија, док носимо душу у своме телу, у своме носу – бићемо само православци. И ништа друго. Никада римокатолици. Никада они који су клали српски народ у име вере, милионе Срба су поклали а нису се покајали.

Извор: https://stanjestvari.com/2020/11/21/protojerej-zarko-gavrilovic-o-slucaju-vladike-artemija/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!