Природа и здравље

Београђани дишу најзагађенији ваздух на свету, а „гуше се“ и други градови у Србији

© Sputnik / Ивана Антић

Београд је данас први у свету по степену загађености ваздуха, показују подаци са сајта за мерење квалитета ваздуха „Ервижуал“ објављени у 10 сати. Ваздух у Београду је окарактерисан као нездрав, наведено је на сајту.По загађености ваздуха, престоница Србије је на неславној листи за собом оставила Њу Делхи и Мумбај у Индији, Карачи у Пакистану и Вухан у Кини.

Београд најзагађенији у свету - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021

Београд најзагађенији у свету© Фото : Принтскрин/Ервижуал

Према подацима од 11 часова са сајта Беоеко, ваздух је на свим мерним станицама у Београду оцењен као загађен.

Средња вредност ПМ10 честица износи 95,5, док је средња вредност ПМ2,5 честица 80,7.

Највећа концентрација ових честица забележена је на мерној станици у Земуну. Измерене су 104 јединице ПМ10 честица, а када је реч о ПМ2,5 честицама забележено је 70,7 јединица.

Ваздух је, према подацима Агенције за заштиту животне средине од 10 часова, као загађен оцењен и у Ваљеву, Ужицу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту, док је ваздух веома загађен у Смедереву, где је забележена вредност ПМ2,5 честица од 132 јединице.

Када је ваздух означен као загађен, здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењима срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа, објашњено је на сајту.

Осетљивим групама се препоручује да избегавају напорне активности у спољашњој средини и да све активности обављају у затвореном док се не побољша квалитет ваздуха, док се остатку становништва препоручује да скрате дужину и смање интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Услед магле и загађености, јутро у Београду iподстакло је кориснике друштвених мрежа да објаве фотографије престонице.

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!