Porodica i škola

Beba pomaže izlečenju majke, dok majka stvara novi život – bebu

“Kada je trudna, ćelije bebe putuju u krvotok majke, a zatim kruže natrag u bebu, to se naziva “fetalni mikrohimerizam”.⁠

I tako 40 nedelja ćelije kruže i putuju kroz posteljicu u oba smera, a nakon rođenja deteta mnoge od tih ćelija ostaju u majčinom telu, ostavljajući trajni otisak u majčinim tkivima, kostima, mozgu i koži. Svako dete koje majka nakon toga ima ostaviće sličan trag na njenom telu.

Čak i ako trudnoća ne dođe do punog termina ili ako se desi pobačaj, te ćelije i dalje migriraju u majčin krvotok.

Istraživanja su pokazala da ako je majčino srce povređeno, fetalne ćelije će pohrliti na mjesto ozlede i promeniti se u različite vrste ćelija koje su specijalizovane za „popravak“ srca.

Beba pomaže izlečenju majke, dok majka stvara novi život – bebu.

To je često razlog zašto određene bolesti nestaju tokom trudnoće.

Neverovatno je kako majčino telo štiti bebu po svaku cenu, a beba štiti i obnavlja majku – tako da se beba može sigurno razvijati i preživjeti.

Razmislite na trenutak o ludim željama za određenom hranom. Šta je majci nedostajalo da je beba natera da želi baš tu vrstu hrane?

Studije navode da ćelije fetusa u mozgu majke ostaju čak 18 godina nakon što je rodila. Kako je to neverovtno?

Ako ste mama, znate kako možete intuitivno osetiti svoje dete čak i kada ga nema… Eto, sada postoji naučni dokaz da ga mame nose čak godinama nakon što su ga rodile.

Predivno

Autor: Slađana Stanković

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!