Свет

Бајден разорио Америку, како ни Путин не би! Градовима харају лопови, пирати и …

Криминал у Сједињеним Државама је показатељ економске кризе која расте одоздо на горе: инфлација, стопе на хипотеке изнад седам процената и стопе на кредитне картице изнад двадесет процената довеле су до осиропмашења становништва Сједињених Америчких Држава у две хиљаде двадесет трећој години, према недавној студији компаније за финансијске услуге Лендинг Клуб .

„У јулу две хиљаде двадесет трећој, шездесет процената америчких потрошача, што је два процентна поена више у односу на јул две хиљаде двадесет другу, живи од плате до плате. Све у свему, више потрошача у свим доходовним разредима пријавило је да живе од плате до плате у јулу две хиљаде двадесет трећој него прошле године“, рекла је за ФОКС Бизнис, стручњак за новац у Лендинг клубу.

Посебно је тежак положај радника са ниским примањима. Иста анкета је показала да тренутно око осамдесет процената оних који зарађују мање од педесет хиљада долара годишње живи у режиму стезања каиша.

Сада, седамдесет осам процената потрошача који зарађују мање од педест хиљада долара годишње и шездесет пет процената оних који зарађују између педест хиљада и сто хиљада долара живело је од плате до плате у јулу, што је више у односу на пре годину дана, открио је Лендинг клуб . Од оних који зарађују сто хиљада долара или више, само четрдесет четири процената је изјавило да живе без могућности да уштеде новац.

„Америчка домаћинства која се суочавају са финансијским потешкоћама све се више окрећу задуживању како би саставила крај с крајем, а то је подигло ниво дуга до невиђених висина“, пише познати економиста Мајк Снајдер.

Укупни дуг домаћинстава порастао је на нови максимум у другом кварталу две хиљаде двадесет трећој години, достигавши седамнаест зарез шест билиона долара, а дуг по кредитним картицама Њујоршке резервне банке премашио је један билион долара. Како каматне стопе остају високе, трошкови становања и аутомобила и даље расту, а отплате студентских кредита се настављају, износ дуга би могао да порасте, кажу економисти које је анкетирала Дејли Кејлер Фонндација .

„Износ неизмиреног дуга и, посебно, вишак од један билион долара је значајан и забрињавајући“, рекао је Питер Ерл, аналитичар Америчког института за економска истраживања.

Капиатал један , једна од највећих компанија за личне кредите у земљи, од априла не крије забринутост због кашњења враћања дугова по кредитним картицама.

Стопе кашњења такође расту у Discover и Bread Financial . Стопа раста кашњења кредита посебно је висока међу Американцима старости од осамнаест до двадесет и девет година.

„Данас је стопа личне штедње четири зарез шест процената, што је знатно испод просека пре пандемије од седам зарез три процената. Нивои личне штедње су испод просека пре пандемије од зиме две хиљаде двадесет и прве године, када је инфлација почела да расте. Како су домаћинства у великој мери потрошила своју уштеђевину, нека су отишла у банкрот, позајмљујући кредитне картице да саставе крај с крајем .

„Пораст делинквенције је везан за тешке одлуке које ова домаћинства морају да донесу управо сада: да ли да плаћају рачуне за кредитне картице, или да плаћају кирију и купују намирнице“, рекао је за Вашингтон пост Марк Занди, главни економиста у  Moody’s Analytics .

„Људи не воле да не плаћају своје кредитне картице јер се због тога осећају нервозно и несрећно“, рекао је Нејл Сандерс, генерални директор малопродаје у истраживачкој фирми Глобал Дата .

Суочени са избором да ли да отплате кредите или да купе храну, очајни Американци су једноставно почели да краду. И не само храну.

Према Вашингтон посту , ланац супермаркета Џајант фуд објавио је да је крађа у продавницама толико распрострањена да ће сакрити брендиране артикле као што су Tide и Colgate од купаца из Вашингтона. Конкретне категорије робе нису именоване, али можемо претпоставити да су то пасте за зубе и прашак за прање веша. Сама мрежа објашњава такав изузетан корак као једину шансу да се избегне затварање, пошто су крађе порасле „без преседана“.

И други трговински ланци пријављују пораст крађа.

„Само је питање времена када ћемо видети наоружане чуваре у продавницама и камионима са храном широм Америке. Очајни људи раде очајне ствари, а управо сада видимо да се дешавају неке апсолутно луде ствари“, пише Мајк Снајдер, говорећи о „изузетно шокантном инциденту који се догодио усред бела дана у продавници Хом Дипот у Калифорнији, у коју је упало седам маскираних мушкараца и пред шокираним продавцима и купцима, натоварили два кола скупоценом робом од пет хиљада долара и мирно отишли.

Малопродајни ланци у Калифорнији су суочени са масовним крађама, која су подстакнуте „демократском политиком, која дозвољава криминалцима да понављају кривична дела без страха од последица“, пише Дејли мејл.

Неконтролисане пљачке у Сан Франциску довела су до затварања најмање деведесет шест малопродајних објеката у центру града. Велики број великих ланаца, укључујући Whole Foods, Brooks Brothers и Office Depot, једноставно је затворио продавнице. Луксузни трговачки ланац, Нордстром, отпустио је скоро 400 раднихка затварањем свих својих продавница у Сан Франциску усред пораста криминала и економског пада у граду. Породична продавница гвожђара у Сан Франциску изгубила је невероватних седамсто хиљада долара за годину дана због „организоване крађе из продавнице“.

Друге продавнице, као што је Таргет, принуђене су да закључавају сву своју робу иза стакла како би је сачували од крадљиваца, који краду сваких 10 минута. Многи производи, укључујући шампоне, дезодорансе, четкице за зубе и храну, сада чувају иза стаклених или плексигласних баријера.

– Ниво насилног криминала такође расте у Сједињеним Државама, пише Вашингтон тајмс . Публикација напомиње да економски фактори као што је инфлација погоршавају ситуацију са криминалом. Због недостатка кадрова, полиција не ради свој посао у потпуности. Пажња се обраћа само на тешка кривична дела, а мањи случајеви кршења закона се често игноришу. Према Вашингтон тајмсу, у Сједињеним Државама се повећао број пљачки, напада и силовања. Пораст криминала је забележен у Чикагу  за четрдесет и један проценат, у Њујорку за двадесет три процената, у Лос Анђелесу  за осам процената. Сједињене Државе се враћају у злочиначке деведесете године прошлог века, напомиње издање.

Од јануара до јуна две хиљаде двадесет треће године крађе возила су порасле за тридесет и три и по процената у односу на прву половину две хиљаде двадесет другу годину. У првој половини две хиљаде двадесет трећој години инциденти насиља у породици порасли су за нула три процената у једанаест градова у односу на прву половину две хиљаде двадесет другу годину. Било је двадесет четири одсто више убистава у првој половини две хиљаде двадесет трећој него у првој половини две хиљаде деветнаесте године, пре увођења изолације, за време пандемије.

Становници градова Окланд и Аламеда у Калифорнији суочили су се не само са алармантним порастом криминала, укључујући крађе и пљачке, већ и са поновним порастом поморске пиратерије. На глисерима и скутерима, пирати ноћу прилазе чамцима и јахтама у луци и пљачкају их. Краду се вредна опрема, краду се ванбродски мотори, понекад се краду и чамци.

11Власници чамаца и јахти говорили су за Сан Франциско Хронику о шокантном порасту такве пиратерије, називајући то повратком „Дивљег запада“.

„Скоро је као да сте на броду и да постоје пирати и да нема владе која би нас заштитила“, рекао је Стив Мекфесел.

„Сви знамо да полиција неће учинити ништа да би вас и вашу имовину заштитила“, рекао је власник чамца Џонатан ДеЛонг.

„Локално становништво и полиција, пљачке чамаца и јахти, повезују са све већим бројем наркомана и бескућника. Окланд и Сан Франциско су постали легла бескућника, обећана земља дроге фентанила.

„Туристи који се дрогирају овде долазе због безбедног и лаког приступа својим омиљеним дрогама, као и због могућности да краду да одрже своје лоше навике, јер не постоји владавина закона.

– Да ли су Американци спремни за оно што им предстоји, пита се Мајк Снајдер, упозоравајући да земља иде ка хаосу и насиљу у духу блокбастера Побеснели Макс.

У ствари, постапокалиптичка ноћна мора у Америци се већ одвија и процес је у пуном јеку.

Извор: Србин.инфо – fondsk.ru

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!