Историја

Багери открили грoбље хришћана из 6. века: Нови налази археолога из Београда и Крушевца у селу Маскаре код Варварина (ВИДЕО)

СРЕДИНОМ јуна, радници на градилишту Моравског коридора у атару села Маскаре код Варварина пронашли су пет скелета, а управо започета заштитна археолошка истраживања стручњака из Крушевца и Београда код постојећег локалитета Бедем, дала су нова, невероватна открића.

Фото: С.Бабовић

Како сазнајемо, археолози су дошли до остатака чак 12 људи и потврдили постојање читаве некрополе из друге половине 6. века!

Испоставило се да је густа вегетација „скривала“ цело гробље, које се налази око 100 метара од јужног бедема већ познатог утврђења и 120 метара од тробродне базилике откривене 2008. Археолози Народног музеја Крушевац са колегама из Археолошког института у Београду, објашњавају да нема дилеме да је реч о хришћанима, чији су остаци одлично очувани.

Фото: С.Бабовић

– Спроводимо заштитна археолошка истраживања на делу некрополе која је директно у вези са локалитетом и вероватно потиче из друге половине 6. века, када је настало и утврђење – каже за „Новости“ Марин Бугар, археолог Народног музеја Крушевац, који је годинама истраживао Бедем код Маскара. – До сада смо открили 12 скелета. Има индиција да су сахрањивани у гробнице од опека. Наш задатак је да их све откријемо, сачувамо и омогућимо наставак радова на самој траси.

Бугар објашњава да је изузетно важно што су шест година после последњих истраживања на локалитету, археолози поново добили прилику да сазнају више о самом налазишту, овог пута кроз „причу“ о људима који су ту несумњиво живели. Стручњаци не искључују могућност да су наишли на гробове свештеника.

Сав археолошки материјал биће конзервиран и послат у Археолошки институт на анализе, а потом прослеђен крушевачком Музеју. Наши саговорници се надају да ће довршити радове у наредних 10 дана. Истраживања теку брзо, будући да су на налазишту ангажовани и радници конзорцијума „Бехтел-Енка“, који раде на изградњи Моравског коридора.

УТВРЂЕЊЕ ВИЗАНТИЈСКОГ ЦАРСТВА

БЕДЕМ Маскаре ванредно је археолошко утврђење низијског типа, које се некада налазило уз сам ток Мораве, која је у међувремену меандрирала. У време цара Јустинијана, наводи археолог Марин Бугар, била је важна стратешка, комуникацијска и контролна тачка Византијског царства и сва је прилика да су се својевремено неговале велике амбиције за утврђење. Бедем чува и старије слојеве, насеља из праисторије, али и трагове насеља из 12. и 13. века. Стручњаци раде на делу некрополе која прати потпорни зид будућег ауто-пута Појате – Прељина.

Аутор: С.Бабовић

Извор: Новости.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!