Историја

“АВНОЈЕВСКА ПАТРИЈАРШИЈА“

Тито и његов патријарх Герман

1945.г. удружење свештеника Црне Горе, створено од стране ОЗНЕ, на челу са свештеником Петром Капичићем, штампало је
,, Црквени календар“. Уместо крста је петокрака, а уместо икона ,, вернике“ су дочекале слике Стаљина и Броза.

28. 8.1958.г. Тито је организовао пријем за све епископе, чланове Светог архијерејског сабора СПЦ. Тадашњи патријарх Викентије (1950 – 1958) је између осталог, рекао Титу : “Жеља је сабора да вам изрази благодарност коју сте указали нашој Цркви, која слободно дела у новој Југославији. Ви сте много учинили за СПЦ и њене установе. Ви сте први грађанин ове државе, те вам честитамо за ваше дело напретка и угледа у свету. СПЦ високо цени ваше схватање наших црквених прилика, и зато примите нашу благодарност“. (Политика, насловна страна мај 1958.)!

Његов наследник патријарх србски Герман, оспораван и хваљен (1958 – 1990) – одликован 1966.г. од Јосипа Броза, као и врх тадашње СПЦ, наставили су веома добре односе са врхом КПЈ, која је и постављала кадрове. “Православље“су биле званичне новине Србске патријаршије, па су 15. 8.1980.г. поводом Титове смрти између осталог објавиле: “Православни Југославије се опраштају од Јосипа Броза, изражавајући му благослов и захвалност, што су живели у слободи“.

Ипак, један број свештеника никада није прихватио такву сарадњу, па су због тога прогањани на најсвирепији могући начин, малтретирани, мучени, понижавани заједно са породицама, и врло често зверски ликвидирани. Проту Милана Клисовића су убили у кући, а около куће су певали и играли коло. Иначе он је спасио око 100 Срба од Немаца. Син Растко му је био у четницима. Прота Милан Продановић сведочи: “Обично су се мучења завршавала ликвидацијом. Неке су живе бацали у јаме, неке претестерисали, неке убијали маљем, чупали језик, стрељали и бацали у Саву. Младог свештеника Костадина Новичића пароха стојничког, убили су заједно са попадијом пред порођајем, у јесен 1943. године. Ово је само мали део злочина комуниста над неподобним свештеницима!!

(“Голгота Раковичке парохије“)

Извор- фејсбук

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!