Svet

Australiske firme daju zaposlenima dodatnih šest nedelja godišnjeg ako postanu transseksualci

Zapadna civilizacija je toliko duboko potonula u ludilo da već postaje teško verovati u vesti koje dolaze. Ali istina je, nekoliko Australiskih korporacija nudi dodatnih mesec i po godišnjeg odmora za sve svoje zaposlene koji žele promeniti pol.

ANZ je najavio da će osigurati šest nedelja plaćenog odsustva za afirmaciju pola za transrodne i polno različite zaposlene.

Plaćeno odsustvo za afirmaciju pola velike banke uveden je kako bi se pružila podrška radnicima dok prolaze kroz “bilo koji aspekt“ afirmacije pola, bilo da je socijalni, medicinski ili pravni.

Osim šest nedelja plaćenog odsustva, on će takođe obuhvatiti dvanaest nedelja neplaćenog odsustva i bit će pridodat uobičajenim pravima na odsustva koja se odobravaju radnicima.

ANZ je najnovija australiska kompanija i druga od četiri velike banke koja je dodelila plaćeno odsustvo za afirmaciju pola za osoblje nakon što je Westpac uveo četiri nedelje plaćenog odsustva za trans i polno različite zaposlene još 2019. godine.

Vest o ANZ-ovom odsustvu za afirmaciju pola objavljena je u ponedeljak u saopštenju za medije velike banke.

ANZ-ova voditeljica za raznolikost i inkluziju, Fiona MacDonald, rekla je: “Ovo je još jedan primer stalne predanosti ANZ-a LGBTIQ+ zajednici i stvaranju inkluzivne kulture u kojoj naši ljudi osećaju pripadnost i ugodno biti autentični.“

“Šest nedelja plaćenog odsustva znači da osobe koje potvrđuju svoj pol ne moraju iscrpiti svoja godišnja ili bolovanja, a istovremeno ublažavaju neke od financijskih pritisaka.“

“Ovo je posebno važno jer istraživanja pokazuju da je veća verovatnost da će trans i rodno različite osobe imati niže prihode i stope zaposlenosti“, dodala je.

Banka je zatim razložila različite načine na koje pojedinac može “potvrđivati ​​svoj pol“ društvenim, pravnim ili medicinskim sredstvima.

Društvenu afirmaciju opisali su kao promenu zamenica, promenu imena ili “usvajanje odevanja i stila prezentacije koji su bolje usklađeni s njihovim rodnim identitetom i izrazom“.

Medicinska afirmacija uključuje operaciju promene pola, hormonsku terapiju, oporavak od zahvata ili lekarske sastanke radi razgovora o operaciji ili terapiji.

Konačno, pravna afirmacija uključuje zakonsku promenu vašeg imena ili promenu imena i pola na ličnoj karti i ličnim dokumentima.

Taj potez pozdravile su grupe za trans prava. Drugi nisu bili toliko zadovoljni, verujući da to daje poseban tretman trans i rodno raznolikim radnicima u odnosu na druge

Stassja Frei, potparol Koalicije za biološku stvarnost, izjavila je za publikaciju da je odlazak ANZ-a za afirmaciju pola “neverovatno neodgovoran“ i da “nije jednakost“.

Coles je osigurao do 10 dana plaćenog odsustva za afirmaciju pola za trans i rodno raznoliko osoblje.

Lanac supermarketa najavio je taj potez prošli mesec, dan nakon Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interseksizma i transfobije.

“Znamo da imamo najmanje 900 članova tima koji se identifikuju kao transrodni ili različiti po polu“, rekao je u saopštenju Colesov glavni službenik za pravne poslove i sigurnost i predsednik Upravnog odbora Pridea tvrtke David Brewster.

“Moramo imati odgovarajuću politiku i obrazovanje u ovom području kako bi postojale jasne smjernice oko uzimanja dopusta za ovu važnu tranziciju u njihovom životu.“

Potparol Colesa potvrdio je za Daily Mail Australia da afirmacija pola “može biti bilo koji proces kojem se podvrgne član tima kako bi potvrdio/potvrdio svoj rodni identitet“.

“To može biti u oblicima društvene afirmacije, medicinske afirmacije ili pravne afirmacije. To može uključivati ​​odlazak na lekarske ili specijalističke sastanke, pravne sastanke, pohađanje savetodavnih usluga, pohađanje usluga koje podupiru njihovo mentalno zdravlje i dobrobit, poduzimanje hormonske terapije ili medicinskih hirurških procesa.“

Plaćeno odsustvo bit će namenjeno radnicima s nepunim i punim radnim vremenom, dok povremeni članovi tima mogu pristupiti neplaćenom odsustvu za afirmaciju pola.

Tekst prilagodili srbskom jeziku uredništvo Borba za istinu.

Izvor: Logično.kom

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!