Црква

Апокалипса се одлаже – духовни поглед на коронавирус

Све лоше ће проћи. Јер, на крају крајева, Христос је Васкрснуо! На крају крајева ћемо из овог земаљског тунела ми изаћи у Свет Божији. И пролећна радост коју је вирус узео од нас дефинитивно ће се вратити. Ту ће бити присутан и оштар мирис цвећа, птичје песме, мирис зелене траве и мирисна срећа проливена великодушном, добром руком. Ипак ће у души бити топлине и радости. Сва она добра, светла, чиста ствар коју носимо у сећањима пробудиће се и постати стварност.

Рефрен свима познате дечије песме о томе да ће увек бити Сунца, неба, мама и мене – се остварује. Ја верујем у то. Верујем да је мој Бог мој Отац, а његово име је љубав. Његова је љубав толико јача од мајчинске, колико је и Бог виши од човека. Доћи ће време и разумећемо зашто смо добили сву ову патњу. Бићемо неизмерно захвални Богу за њу, јер нас је на тај начин припремио за вечну радост. У међувремену, морате бити стрпљиви. Јер само  „који претрпи до краја благо њему.“ (Мт 24,13).

Трпљење је важан процес наше припреме. Сада постоји много различитих позива који су са становишта безбедности здравље веома добри. Али сигуран сам у једно – ни под којим околностима, чак ни с обзиром на смртну претњу, хришћанин не би требало да одбије чашу са Крвљу и Телом Господњим. Јер, само у њој је Вечни живот.

Бог је наредио нашем телу да се врати на земљу из које је створено. На скали свемирског времена, било која особа која живи на овој планети има јединствени дан живота. Није толико важно од колико се година он састоји. Све су то ситнице. Ми бесконачност Бога упијамо преко Цркве. Не треба се толико плашити вируса колико страх од губљења вере у Бога – због страха од смрти. Сада, у ствари, се догађа искушавање наше вере. Шта ће превладати у нама – животињски страх или вера у Божју промисао?

Треба схватити да Божија промисао не даје никакве гаранције за наше здравље. У ствари, ми можемо умрети, можда чак и од вируса, што је мање важно. У сваком случају, јасно је, да једног дана морамо умрети. Али боље је умрети са Христом у души и у телу него бити дрхтави лист који се плаши да се Причести.

За нас је важно да научимо прихватити смрт као даност и неминовност, као и да наставимо да идемо за Христом. Можда је ово лекција коју нам Бог нуди да научимо управо сада. Ако наш дух не завлада над нашом душом и телом, онда ћемо остати само социјaлне животиње у људском омотачу. Међутим, пошто нам Бог нуди да заузмемо место палих анђела, морамо да научимо да живимо као анђели.

Свето Писмо нас учи да је и на Небу некада био рат. У њему су се светли анђели предвођени арханђелом Михаелом борили са демонским силама. Не знам шта су анђели ризиковали у овом рату. Али, на неки начин је то био ризик, јер се у супротном не може назвати ратом. Такође морамо да научимо да ризикујемо, тј. направите прави, са духовног становишта, избор, колико год застрашујући био. Заправо, подвиг било ког мученика заснован је на овом правом избору.

У модерним Војним академијама десетине предавања су посвећена изучавању метода психолошког утицаја на непријатеља током рата. Принципи понављања, стварања поверење у извор информација, активирање менталних процеса перцепције, употреба сугестија и тако даље – све ове теме проучавају се озбиљно и професионално. Задатак информационог оружја је да се привуче пажња, стекне поверење, унесе у редове непријатеља зебња, страх и посеје паника.

Истим методама боре се против нас ђаволске силе. Зар не осећате како вам ова или она хорор прича са интернета удара у срце? Како се од прочитаног ствара у души и уноси смутња, страх, униније. Одбаците ове портале.

Одвратите свој поглед од понора. Пуштајте у прозоре ваше душе само светлост.

Фридрих Ниче је био у праву када је написао: „Онај ко се бори са монструмима треба да пази да и сам не постане чудовиште. А ако дуго гледате у понор, тада ће и понор гледати у вас.“ Одвратите поглед од понора. Пуштајте само светлост у прозоре ваше душе.

Уместо да се трујете страховима које шире медији, боље је да обратите пажњу на чудо пробуђеног пролећа. Слушајте – славуји певају своје брачне песме. Погледајте боље – дрвеће се буди и почиње да цвета. Размислите о томе – Бог је припремио Царство за нас.

Радујте се ономе што нам је Бог данас дао и надајте се ономе што нам је припремио у будућности. Користите карантин за духовне благодати. Обратите пажњу на децу, родитеље. Уживајте у прилици да ћаскате натенане, не на брзину. Сетите се Саломона и реците својим страховима: „Све ће проћи, и то ће проћи.“

Реците својој души: „Није важно да ли сам жив или мртав, да ли сам у телу или сам изашао из њега. Важна је само једна ствар – да ли сам са Богом или без Њега. Кад вам поново зле силе скрену очи на страшне слике стварности модерног живота, окрените поглед према Христу и питајте га: „Господе, шта је ово?“ И чућете од Њега одговор: „Ако ја желим да он остане док не дођем, шта се ти бринеш за то? Ти пођи за мном.“”(Јован 21:22).

Аутор: Протојереј Игор Рјабко

С руског превео Зоран Милошевић (https://spzh.news/ru/chelovek-i-cerkovy/70093-apokalipsis-otkladyvajetsya-duhovnyj-vzglyad-na-koronavirus)

Извор: https://balkanskageopolitika.com/2021/02/04/apokalipsa-se-odlaze-duhovni-pogled-na-koronavirus/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!