Мишљења

Анџали мудра и римокатолици

Римокатолици су познати да у молитви увек склапају руке са испруженим прстима. Шта то заправо значи. Такав облик молитве није познат код Ортодоксних Хришћана тј. Православних. Не налази се ни на сликама, фрескама, рукописима у првих хиљаду година нове ере, него се јавља код римокатолика вероватно у развијеном средњем веку.

Исти такав начин молитве и позе рукама се налази у Индији код Хиндуиста. Више о томе овде:

https://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%B1jali_Mudr%C4%81

То је Анџали мудра (мудра-симбол, печат) она симболише поштовање те онај који користи признаје како пише, божанско у себи и божанско коме упућује(1) . Хиндуисти верују да је све бог те тако и ова мудра то показује њихово веровање(2) и човек који је користи исповеда то њихово веровање . Значи, римокатолици користе ту мудру ни незнајући. То лепо показује да они нису богонадахнути, као и море ствари, али тиме се не бавим у овом чланку. Римокатолици тако испада да сматрају да су они богови и да сматрају да ономе коме је упућено је бог. Човек је Бог, то је главно веровање разних секти(3) . С обзиром да римокатолици такорећи верују да је папа Бог, не би било чудно ни да верују да је човек Бог. Тако није чудно да су се код њих у средњем веку јављале разне луде секте које су сматрале да је човек Бог. На пример Мајстер Екарт, Маргарета Поретска, братство слободног духа и други. Маргарета је једном рекла: „радујте се, јер сам ја постала Бог“. Такође код неких секти је било прича као и код Екарта да је човек Бог те да је он створио свет у доба стварања. Зато што је он једнак Богу па онда тако; то је пантеизам. Код римокатолика је могло да буде то мишљење да је човек Бог управо због филиокве. По филиокве Свети Дух исходи од Оца и од Сина. Значи, из Сина исходи из божанске природе или човечије, или обоје. Није јасно, само се спомиње да исходи и из Сина, значи и из човечанске природе. Значи, из човека може да исходи Бог, Свети Дух(4) . Папа је проглашен викаром Христовим, раније је у раном средњем веку био само викар Петров(5) . Од развијеног средњег века је викар Христов и он је заменик Сина Божијег на Земљи. Значи, он замењује Бога. Он је практички по томе Бог на Земљи, а Бог је Бог на небу. Као такав, из папе скоро да верују да исходи Свети Дух. Управо из таквих веровања није чудно да се јављају луде секте као та мишљења да је човек Бог.

Тако да Анџали Мудра коју римокатолици користе ни незнајући се баш уклапа у њихово веровање да је човек Бог, то јест папа, мало још и могли су да прогласе да су и они Бог. Нормално да римокатолици дословно не сматрају папу Богом, али су изузетно близу томе да кажу.

Аутор: Ж. https://independent.academia.edu/%C5%BDx

[1] “anjali mudra is an honouring of both the self and the other as the gesture acknowledges the divinity of both practitioner and recipient”

[2] Kod Japanaca tako postoji tzv. „namaste“. Oni to izgovaraju i prave istu pozu kao tu mudru. Namaste znači: „moje božansko se klanja božanskom u tebi“. Japanci smatraju da je sve božansko, tako postoji kod njih taj pozdrav.

[3] Npr. slobodne masonerije.

[4] Tako proizlazi iz filiokve.

[5] Nije im to bilo dovoljno.

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!