Природа и здравље

Анализа стручњака: Колико је опасна 5Г мрежа?

5Г мреже биће напредније од 4Г генерације од 10 до 100 пута, а и до 1.000 пута у односу на постојећу 3Г мрежу која се користи.

Податке које 3Г мрежа пренесе за 24 часа, 5Г моћи ће за 3,6 секунди! Али, како ће реаговати наш организам када у свакој секунди 90 милијарди електромагнетних таласа удара у наша тела, највише у главу?

Технолошки напредак се не може зауставити, али поставља се питање коме је потребна толика брзина ?

Као и у случају имплементације низа нових, напредних технологија, присутна је забринутост о потенцијалним штетним последицама 5Г мрежа, а чак је више од 180 научника разних области из 35 земаља 2017. потписало петицију којом се од Европске уније затражило одгађање увођења ове технологије, док се темељитије не испита њен утицај на човека и околину. И пре него је систем 5Г развијен, више десетина петиција и апела међународних научника, укључујући и ФРАЈБУРШКИ АПЕЛ (Ffreiburger appeal) који је потписало више од 3.000 лекара, позвало је на заустављање ширења бежичне технологије и доношење мораторијума на подизање нових базних станица. Такође, нека грађанска удружења су јасно исказала своје противљење овим мрежама, због страха од здравствених последица, односно зрачења базних станица.

Мобилна телефонија користи микроталасе, електромагнетске по природи, чије простирање се назива зрачење, те отуд и долази назив „зрачење“.

То су таласи у домену у који спадају рецимо и радарски, али и микроталаси из микроталасних рерни, иако не баш тих таласних дужина.

Микроталаси спадају у таласе (зрачења) која не могу да изазову јонизацију атома, што значи да немају ефекте мерљиве са радиоактивним зрачењем или гама-зрацима, те стога спадају у такозвано нејонизујуће зрачење. Уместо тога, могу у неким случајевима да изазову загревање, зависно од материјала кроз који пролазе, због чега се, рецимо, користе у микроталасним пећницама.

С обзиром да ова врста зрачења спада у невидљива, треба знати да се у спектру свих зрачења налазе на месту супротном од гама-зрачења у односу на видљиву светлост.

Прво морамо да знамо да не користимо само мобилне телефоне са том технологијом, него имамо серију уређаја који се зову интернет ствари (Internet of Things) и тренутна је процена да тих уређаја има између 50 и 100 милијарди. На сваког човека долази 20 тих уређаја, а ми их купујемо преко Алибабе и Али експреса, плус професионални уређаји. Ти уређаји имају одређене задатке, неки се користе за прикупљање метео-података, неки за податаке из видео-надзора.

Иде цела генерација аутономних возила, возила без возача. Да не би отишли у њиву или се сударили са другим аутомобилом, морају да користе сигнал са 5Г мреже јер ова брзина омогућава да се реагује у делићу секунде.

Технологије 2Г, 3Г и 4Г су у домену радијус спектра, а 5Г мреже су у првом следећем домену, то је микроталасни спектар, а са тим спектром већ постоје негативна искуства.

Микроталасни спектар даје веће фреквенце, већу снагу и веће брзине. Ићи ће се до 20 гигабита у секунди преноса података, а тренутно преко каблова имамо само десет гигабита у секунди, за 5Г теоретски, и зато нам је потребно да можемо у што краћем периоду реагујемо у неким апликацијама.

Неки 5Г мрежу већ назвају „мрежом смрти“. Међутим, истичем да нису сва зрачења иста и да има доста претеривања када је реч о зрачењу.

Сваки 50. рак у свету изазван је зрачењем, али то је превасходно сунчево зрачење, УВ зраци и радон из тла. Важни су ти јонизујући зраци који разбијају хемијске везе. Ово су таласи изузетно ниске учесталости, фреквенције, а тиме и мале снаге.

Због свега овога, ефекти микроталасног зрачења су пре свега и примарно термички (топлотни). Сви остали његови ефекти су неупоредиво мањег обима, или изазвани овим примарним, иако јесу предмет изучавања.

До сада најјасније уочени биолошки ефекти врсте нејонизујућег зрачења, на фреквенцијама на којима ради мобилна телефонија, односе се на термичко деловање овог зрачења. Законска регулатива садржи границе до којих може да иде ниво нејонизујућег зрачења, које, када се поштују, осигуравају да нема термичких ефеката. Претпоставка у оваквој врсти регулативе је да уколико нема термичких ефеката нема ни штете по здравље. Треба имати у виду да је изложеност која потиче од мобилног телефона, у типичном сценарију употребе, неколико пута већа него изложеност од базне станице.

Заговорници 5Г технологије напомињу да постоји врло једноставна формула, E = hν, то је енергија једног фотона било ког ЕМ зрачења. Таласне дужине које су опасне за тело (јонизујуће фреквенције фотона) почињу тек негде на фреквенцијама које су милијарду пута веће од фреквенција 5Г… а пре њих иду фреквенције видљиве светлости… Тек када ово дође до фреквенција већих од фреквенција светлости, почињу енергије које могу да избију молекуле наше ДНК и направе мутације и канцер. А 5Г је на фреквенцијама које су милијарду пута ниже.

Оно што је сигурно је да је проблем време у коме се особа налази/те у електромагнетном пољу. X зраци су 10 на 16 до 10 на 19 па ипак идемо на рентген, зато што је излагање зрачењу тренутно и на минималној запремини ткива. Пчеле рецимо умиру у близини обичних ГСМ стубова зато што се штетни утицај интеграли и по времену и по запремини/маси. Ово последње је оно што заборављају инжињери и научници који безкомпромисно бране теорију да 5Г није штетна. Формулу E = hν, није могуће применити, а не интегралитy и по времену и по запремини / маси ткива. Наравно овде треба интегралити не само зрачење базне станице из околине већ и свих 5Г двосмерних уређаја који су у нашој непосредној близини који морају имати снагу зрачења да пошаљу информацију до базне станице. Знајући да снага зрачења пада са квадратом растојања у нашем случају се повећава са квадратом растојања јер се растојања осетно скраћују због скраћења домета и природе таласа 5Г.

Оно око чега још није постигнут општи консензус у научној заједници јесте да ли, осим термичких ефеката, постоје и нетермичких ефекти нејонизујућег зрачења који могу бити кумулативни и штетни по здравље.

Проблем је у томе што када се појави нека нова технологија, морамо пратити ефекте па тек онда констатовати да је нешто штетно.

Постоји могућност да у епрувети, у хемијској лабораторији нешто упоређујете, испитујете. Можете на животињама, али оне живе кратко па дозе морају да буду огромне. Оно што је основно су епидемиолошка истраживања и ми пустимо да људи буду изложени.

У историји се није десило да дође до неког великог технолошког открића а да оно није коришћено.

Тек неколико деценија након употребе радиоактивности за утврђивање да ли је кост поломљена, установљено је да су британски радиолози имали 70 пута већи ризик да добију леукемију од осталих доктора.

До сада су испитивани радио-таласи и став је најауторитативнијих међународних организација да постоји могућност да, то јест од мобилних телефона услед загревања, не може да се искључи опасност од рака.

Став је да су могући канцерогени ефекти, нису сигурно, нити вероватно, али не може да се искључи. Да је ефекат већи, до сада би се то открило.

Након Јужне Кореје, Швајцарска је једна од првих земаља у свету, која је увела услуге 5Г, мобилне инфраструктуре, која је у центру технолошког сукоба Сједињених Држава и Кине.

Противници 5Г у Швајцарској се боје електромагнетног зрачења технологије и неколико кантона те земље је под притиском интернет петиција замрзло конструкцију антена у име начела предострожности, попут Женеве, Вауда, Фрајбурга и Нојшатела. Врло утицајан швајцарски савез лекара се залаже за опрез и објашњава ,да док не буде научно доказано да повећање граничних вредности садашњег зрачења нема утицаја на здравље, не треба га повећавати.

Једном када се дефинитивно уведе ова нова технологија, антене 5Г мреже биће на сваком кораку, а њене застрашујуће високе фреквенције пролазиће кроз нашу кожу и ткива изазивајући мутације и туморе. Студије су такође показале да су оваква зрачења јако штетна и за наш вид и имуни систем, а уз то угрожавају и регенерацију станица те слабе нашу отпорност на бактерије. Осим нас самих, 5Г мрежа могла би угрозити и биљни и животињски свет на планети. Она би се могла негативно одразити, на пример, на птице и пчеле, само је једно од апокалиптичних претсказања које се може прочитати на интернету, које се по правилу ограђује тврдњама да је „засновано“ на „бројним студијама“.

Употреба бежичне мреже или Wi-Fi-ja доказано повећава учесталост рака код људи, а често коришћење мобилног телефона и смартфона доводи до знатно већег ризика од тумора на мозгу. И док технолошка индустрија тврди да је 5Г мрежа сигурна, извештај Америчког националног токсиколошког програма о тој мрежи тврди супротно. Наиме, високе фреквенције микроталасног зрачења какво користи 5Г мрежа могле би имати разорне последице на људско здравље.

Разултати су неконзистентни и у великим, импресивним студијама. Анализа се ради секвенцијално, а до сада није показано да мобилни телефони имају канцерогени ефекат. После тестирања током 2017. више од 180 научника и истраживача затражило је да се заустави увођење мреже пете генерације. Разлози за то су недовољна истраженост њених штетног дејства и могуће последице не само на људско здравље него и на свеукупни живот на планети. Ови научници поднели су 11 жалби и захтева и упозорили да је мрежа 5Г делотворна само на кратким релацијама, слабо се преноси кроз тврде материјале, захтева пуно гушћу умреженост, а то значи да ће се морати поставити јако велики број антена. Јесмо ли заиста спремни да платимо толико високу цену својим здрављем само како бисмо имали 10-50 пута брже интернет и мобилне везе?

У будућности ће 5Г користити и фреквенције од 24 гигахерца и више (у САД се већ користе), познате и као милиметарски таласи. Међутим, Међународна комисија за заштиту од нејонизујуцћег зрачења (ICNIRP), која је за Светску здравствену организацију референтна за сва питања у вези са радио-фреквенцијама и здрављем, закључила је у најновијој студији да 5Г уопште није здравствени ризик за људе, чак ни на тим вишим фреквенцијама. Комисија је препоруке донела пошто је детаљно проучила сву релевантну научну литературу и након дуге јавне расправе. Узети су у обзир сви научно доказани негативни ефекти које по здравље може да има изложеност опсегу од 100 килохерца до 300 гигахерца. У извештају објављеном пре десетак дана, фреквенције испод шест гигахерца уопште нису поменуте као разлог за бригу. Једини додатак правилнику, који није мењан од 1998, односи се на милиметарске таласе, и све оне изнад шест гигахерца, али ту је препоручено да се ограничи дугорочна изложеност јаким сигналима виших фреквенција.

У овом случају потребно је да држава одреди референтни тим људи (институција) који ће јасно и јавно дати анализу за коју ће гарантовати то што тврде. Да видимо које гаранције даје држава и оператери у случају последица штетног утицаја. Пример Словеније, где је до даљњег одложена употреба 5Г.

Затим је потребно урадити анализу друштвеног добитка (шта је то што добијамо) имплементацијом 5Г. Потребно је не само теоретски предвидети штетне утицаје него то експериментално проверити (нпр изложити пчеле заморчиће на растојању од пар десетина метара од базне станице и на пример на растојању од 150м, те да видимо како ће порасти њихова активност). После тога да урадимо анализу друштвеног губитка и да са тим изађемо на референдум. Да видимо који су то сервиси које не можемо да обавимо преко 4Г и оптике него нам треба 5Г. Прича о брзим филмовима и игрицама је испод нивоа неозбиљног разговора.

Уколико анализа покаже да нам је неопходна 5Г нпр. у индустријским насељима (иако сумњам да се оптиком нешто не може урадити) онда да законски поставимо оквире где се може а где не имплементирати 5Г, али свакако не у резиденцијалним насељима, селима, фармама итд. Где треба законом забранити имплементацију 5Г, а не да оставимо то на милост и немилост оператерима са тривијалним елаборатима заштите животне средине у које ни они не верују. У сваком послу носите бенефите позитивних ефеката и плаћате штету негативних и то мора јасно да буде дефинисано законом. (Остаје да се види како ће оператери да повећају будност при одлукама).

До сада су сви штетни утицаји (нпр ГМО чији је утицај неспорно катастрофалан по природу) у свету прећуткивани утицајем “мултинационалних компанија” које не само да имају интерес прећуткивања већ и намерног покоравања људи, те иду чак до озбиљних уцена влада у свету да наметну очигледно лош утицај. Компанија Бајер је објавила да је број америчких тужби против Монсанта, којег је недавно преузела, порастао с 5.200 на око 8.000, након што је Монсанту наложено да плати одштету због неупозоравања на наводне ризике од карцинома од препарата за уништавање корова на бази глифосата.

Акције компаније Бајер изгубиле су више од 10 одсто вредности, након што је Монсанту 10. августа, у првој парници од могућих више хиљада у САД, наложено да плати 289 милиона долара одштете због препарата против корова на бази глифосата, као што су “Раундап” и “Рејнџер Про”.

Да ли се сада неко сећа речи врлих стручњака, професора Универзитета који су у медијима говорили како је ГМО заправо одлична ствар, те да подлежемо теоријама завере. У Сједињеним Америчким Државама су покренуте прве тужбе против таквих „стручњака“.

Да ли нам требају самовозећи аутомобили ? Да ли ћемо покрити локалне путеве и засеоке 5Г да би их користили? Хоћемо ли шумске и пољопривредне путеве и заправо где је ту граница ? Што на пример неко ко оре њиву не пошаље кући самовозећи аутомобил да довезе још мало горива које му је недовољно да обради свој посед до краја, што не омогућити том човеку који плаћа и порезе и регистрације да има потпуну услугу?

Да ли требамо да заменимо себе у свему у некој будућој 6Г,…, НГ ?

Драги пријатељи дајмо да се приземљимо да нас природа не приземљи.

Аутор: Др Милош Здравковић (1976) завршио докторске студије из области нуклеарне, медицинске и еколошке технике (ЕТФ Београд), а мастер студије из области Биомедицинског и еколошког инжењерства. Дипл. инжењер електротехнике

Извор: iskra.co

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!