Породица и школа

Оне су свесно дале своје животе да би данас њихова деца живела

Ана Ђоковић, Јелена Трикић и Марија Такић Пешић су три храбре жене и јунаци нашег доба, оне су свесно дале своје животе да би данас њихова деца живела

Да није било трагедије, оне би данас биле најсрећније мајке, оне данас нису живе, али свака од њих носи титулу мајка храброст.

Поднеле су највећу жртву, себе су свесно жртвовале да би својој деци подариле живот.

Без обзира што се нису познавале, што су из разлицитих места, различите генерације, јединствене су по решености и опредељењу да на свет донесу нови живот и по цену сопственог.

Несумњиво је да ће њихова деца са поносом да гаје успомене на своје мајке -Дивове!

Марија Такић Пешић из Србије

Због изненадног погоршања Маријине тешке болести након рођења бебе и трагичног следа околности, није било прилике да Марија води за руку своју ћерку.

Ова племенита жена, Марија Такић Пешић одлучила је да се оствари као мајка, иако је знала да трудноћа може значајно да погорша њено здравствено стање. Убрзо након рођења бебе, Марија је завршила у болничкој постељи из које више није успела да се врати нормалном животу јер јој је стање из дана у дан било све лошије. Преминула је четири месеца после рођена ћерке.

Болест са којом се Марија борила задњих година није је зауставила ни на професионалном плану где је била јако успешна као адвокатица, али ни у жељи да помаже другима. Организовала је многе хуманитарне акције прикупљања помоћи за сиромашну и болесну децу, а такође и децу без родитељског старања.

Ана Ђоковић из Црне Горе

После вишегодишњег лечења и порођаја, Баранка Ана Ђоковић умрла је у 34. години.

Одлучила је да свој живот стави на коцку и да упркос раку грлића материце роди дете.

Ана је у четвртом месецу трудноће, крајем фебруара 2017. током гинеколошког прегледа сазнала да има инвазивни канцер крлића материце. Ипак, није желела да прекине трудноћу, већ је одлучила да роди бебу.

Њено здравствено стање средином маја те године се погоршало, па је пребачена у београдску клинику „Народни фронт“, где су јој лекари урадили хитан царски рез, одстранили тумор и материцу.

Њен син Вукота, рођен је у 27. недељи трудноће, као превремено рођена беба лечен је у Институту за неонатологију.

Вукота сада има шест година и здрав је дечак.

Јелена Трикић – Мајка из Републике Српске

Пре 10 година имала је 32. Упркос тешком облику тумора на мозгу, са којим се борила од 2007, одлучила је да роди и због трудноће одбила је да прима хемотерапију и цитостатике. Ни у ком случају није хтела да прекине трудноћу која јој је погоршала здравствено стање.

Уместо лечења, одлучила је да изнесе трудноћу до краја. Да подари нови живот у месецима када се њен гасио. Мењала је свој за живот своје бебе. Иако су лекари били у чуду што уопште поред тако тешке болести може успешно да носи трудноћу, нека виша сила била је уз Јелену.

Пре 10 година, 9. октобра, у Бањалуци је на свет донела дечака – Николу. Иако рођен са свега 1.970 грама, био је здрава и напредна беба. Јеленина слика из породилишта док држи Николу на грудима, њен спокој и понос који су одисали са те фотографије, расплакали су и оне са најтврђим срцем. Радосна вест да се Мајка храброст породила осванула је у свим медијима. Али, упркос Јелениној вољи за животом и надљудским напорима доктора, 40 дана после порођаја њено племенито, велико срце, престало је да куца.

Минулог 9. октобра, малени Никола је напунио десет година. Живи у Приједору са оцем.

Аутор: Л.В.

Извор: Курир.стил

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!