Помозимо ближњима

Амбасадор Сирије: Потребна нам је помоћ, она коју добијамо је недовољна

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага каже да је тој земљи потребна свака врста помоћи након разорног земљотреса у којем је у Сирији погинуло више од 3.000 људи, док је број повређених премашио 8.000.

Амбасадор истиче да је Сирији помоћ потребна не само због обима катастрофе која је задесила регион, већ и због „недостатка неопходних потрепштина због западних санкција према тој земљи“.

Амбасадор Сирије: Помоћ нам је потребна, ону коју добијамо је недовољна

Амбасадор Сирије: Помоћ нам је потребна, ону коју добијамо је недовољна

Како је навео, Сирији су пре свега потребни медицинска опрема, лекови и храна.

„Сирија је спремна да прихвати сваку помоћ. Немамо довољно опреме и механизације за спасавање и тражење несталих. Неке пријатељске државе и земље, као и неке арапске државе, послале су тимове за спасавање и друге врсте помоћи ваздушним путем, али то није довољно да се покрије обим последица разорног земљотреса који је направио праву хуманитарну катастофу“, нагласио је Ага.

Додаје да је ситуација у подручјима погођеним земљотресом веома тешка, а да се број жртава повећава из сата у сат.

Указује да подаци о несталима нису прецизни, али да је очигледно да је број „огроман“.

Према речима амбасадора, поред жртава, земљотрес је начинио велику материјалну штету у инфраструктури, велики број зграда је потпуно уништен или доста оштећен, као велики број болница и школа, нарочито у северним провинцијама Алеп, Латакија и Хама, као и у околини Идлиба.

Како наглашава, сада је приоритет спасавање људи заглављених испод рушевина.

Објашњава да у том контексту постоји велики проблем због недостатка потребне опреме и механизације „коју су терористичке групе током рата или покрале или уништиле“.

Амбасадор је нагласио да катастрофалну ситуацију додатно отежава проблем са снабдевањем енергијом због санкција и „крађе сиријске нафте на североистоку земље“.

„Сирија је тражила од чланица УН, као од саме организације УН и њених органа и фондова, да се пружи потребна помоћ зато што резолуције које се односе на овакве ситуације показују неопходност помоћи у хуманитарним акцијама државама које су подлегле природним катастрофама“, навео је амбасадор и изразио жаљење што их „Европска унија и САД игноришу“ и што још, како је рекао, „помажу терористе терористичке групе, попут ИСИС-а, Ал Нусра фронта и Беле Шлемове“.

Ага је рекао да је Амбасада Сирије у Београду покренула акцију за прикупљања новчаних донација у просторијама амбасаде, јер су спречени да отворе наменски рачун у банкама због санкција наметнутих Сирији.

Сви који желе да допринесу могу да посете Амбасаду Сирије током званичног радног времена од 08 до 15 часова на адреси Сердар Јола број 12, закључио је амбасадор.

Извор: РТС

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!