Србија и србске земље

Александар Вучић у јужној српској покрајини са сепаратистима гради гарнизоне безбедносних снага „Косова“

Пре неки дан је председник Србије узбунио своје грађане причом да једна велика земља жели да повуче снаге КФОР-а са територије Косова и Метохије. Председник Србије је изјавио и да је забринут за Србе на северу Косова и Метохије јер ће безбедоносне снаге самопроглашене републике Косово да стигну на те просторе чиме ће да угрозе безбедност њених становника.

Ова изјава је само маркетиншка и треба да покаже наводну бригу председника за Србе у јужној српској покрајни и његово дипломатско умеће када је одласком у седиште НАТО пакта у Бриселу зауставио одлазак КФОР-а.

Међутим, оно што није маркетинг, то је изградња војног објекта на земљишту звечанског бизнисмена Синише Недељковића за кога гласине говоре да је у финансијској кризи. Та грађевина је лоцирана у селу Извори у општини Звечан. Поменути бизнисмен је високопозиционирани члан Српске напредне странке и у своје време је био и домаћин министру унутрашњих послова Републике Србије Александру Вулину у својој робној кући „Метал“ у Звечану и у више наврата је од Канцеларије за КиМ добијао значајна подстицајна средства.

Иначе, у селу Извори је априла месеца 2015. године Александар Вучић као председник владе Србије отворио административни или боље рећи гранични прелаз између централне Србије и јужне покрајине, прецизније између општине Звечан и општине Нови Пазар.

Синиша Недељковић највероватније уз дозволу садашњих власти у Србији а у договору са сепаратистима из Приштине гради овај војни објекат. Његов мотив је личне природе, зарад поправљања лоше финансијске ситуације. Да ли ће то бити гранична караула или војна база имајући у виду димензије грађевине остаје да се види.

Оно што је сигурно ова и оваква војна постаја изазива снажно узнемирење како становника општине Звечан, конкретно села Извори, Грижане и Рудине тако и мештана месне заједнице Рајетић у општини Нови Пазар насељене искључиво Србима. Из тог разлога се велики број становника ових брдско-планинских села спрема да упути петицију председнику Србије да се градња овог проблематичног и антисрпског објекта заустави.

Ово тим пре, јер се челници општине Звечан Вучина Јанковић и Иван Тодосијевић не оглашавају што само по себи говори да се објекат гради уз њихову дозволу.

Општина Звечан је иначе општина на северу Косова и Метохије у којој Срби чине 95% становништва стога је забриниутост Срба ове општине велика имајући у виду да је у општини јужна Митровица у насељу Церница већ лоцирана војна база безбедоносних снага „Косова“. Војна база је лоцирана и у српском селу Синаје општина Исток чиме се заокружује присутност ове паравојне формације на северу Косова и Метохије. Али док се ове две војне постаје у јужној Митровици и општини Исток граде без сагласности Београда војна база у селу Изворе је резултат договора Београда и Приштине. Резултат договора Београд и Приштине био је и априла 2015. године када је договорен овај административни – гранични прелаз.

И док у јавности Александар Вучић покушава да опонаша великог Србина на терену у јужној српској покрајини са сепаратистима гради гарнизоне безбедносних снага „Косова“. Уосталом, у скупштини самопроглашене репбулике Косово његова „Српска листа“ је гласала да ова паравојна формација може да буде присутна у војним мисијама широм света чиме је ову војну формацију и легитимизовала и лигитимисала.

Вара се поменути бизнисмен Синиша Недељковић да сутра после силаска са власти Александра Вучића неће бити предмет кривично-судских процедура. Јер кривично дело националне велеиздаје и угрожавања уставног поретка Републике Србије никада не застарева.

Косовска Митровица
19.05.2021. године

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!