Мишљења

Александар Дугин: НЕЛИБЕРАЛ И ПОНОСАН

Савремени либерализам је апсолутни непријатељ независног мишљења. Све што се не поклапа са либералном догмом треба отказати, одстранити, прогласити “фашизмом”, а они који тако мисле треба да буду строго кажњени и одсечени од света, мрежа, забрањени, прогнани.

Ако човек не дели све догматске тврдње либерала, аутоматски ће бити нападнут, проказан, прогоњен, осуђен.

Не ради се о двоструким стандардима или о свесном и систематском искривљавању чињеница. Чињенице не постоје изван тумачења. А, у глобалистичком свету постоји само једно тумачење – либерално тумачење. Све остало је „фашизам“ који треба уништити.

Основна премиса либерализма је: човек је исто што и појединац. Не постоји други идентитет осим појединачног. Треба га примењивати универзално – у идеологији, политици, економији, култури, закону, свакодневном животу. Али, појединац као такав је мушкарац (жена) потпуно одвојен од било ког облика колективног идентитета – верског, расног, националног, класног, сексуалног и тако даље. Такав чисти појединац у стварности не постоји. То је морални циљ либерализма као историјског, идеолошког, политичког и економског процеса.

Појединац мора бити чисти појединац. То је морална обавеза. А “напредњаци” (“прогресивни”) би морали да учине све како би створили таквог појединца. Родна политика је део тог процеса. Те тако либерализам не одсликава статус кво, него се претвара да има монопол над будућношћу. То је исто што и монопол над истином или апсолутном моћи.

Либерализам је нешто радикално супротстављено слободи. Његово глобално ширење је у потпуном нескладу са било каквом врстом слободе. Нису само конзервативизам, национализам или традиција природне жртве такве идеолошке диктатуре – све што није либерално или тачније, не одговара нормативним критеријумима савременог либерализма, треба истребити.

Живимо у либералном Гулагу са ГеСтаПо одредима. Из тога постоји само један излаз – започети побуну, све нелибералне снаге ујединити у планетарни фронт против надолазећег тоталитаризма и свих његових класичних особина –

    • апсолутна нетрпељивост према неистомишљеницима,

    • монопол над истином,

    • глобална контрола и надзор,

    • испирање мозга преко културе, образовања и медија,

    • култови добрих примера (перверзњаци, звезде, олигарси),

    • кажњавање (укидање, називање ‘фашистима’, склањање, маргинализовање, убијање тишином) и тако даље.

Либерализам мора бити уништен или, барем, постављен у одговарајуће границе, јер једна од многих идеологија је увек могућа када људско биће још увек слободно, живо створење способно за избор. Дакле, главни слоган у нашој универзалној нелибералној борби треба да буде слобода. Права слобода. А то укључује да либерали и даље могу бити либерали. Ако инсистирају. Али, то није обавезно. Заиста сте слободни да будете либерал, када сте истовремено слободни да будете и нелиберал.

Хајде да препознамо и људско право да се буде нелиберал. И да започнемо борбу против најновије верзије савременог тоталитаризма. Присетимо се мисли Хане Арент: тоталитаризам је, у суштини, феномен западног модернизма. Хајде да завршимо са тим.

Једном заувек.

Аутор: Александар Дугин

Извор: https://www.geopolitica.ru/sr/article/neliberal-i-ponosan

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!