Србија и србске земље

Ако су Срби већ напустили сепаратистичке институције Влада Србије би морала да поништи Бриселски споразум

Фото: Тањуг

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје апсолутну подршку напуштању сепаратистичких институција у којима су чланови „Српске листе“ до сада боравили. Такође даје подршку и напуштању српских представника парадржавних органа самопроглашене републике Косово.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ нада се да једна оваква одлука неће бити театралног него трајног карактера.

Уосталом, својим боравком у овим институцијама у ових десет година Срби као народ ништа нису добили а такође ни српска држава. Срби су својим учешћем само легализовали и легитимисали настајање још једне албанске државе на Балкану. То време од десет година је за Србију и за Србе период који је могао да се искористи за поновну интеграцију Косова и Метохије и његов повратак у своју државу Србију. Овако, то су изгубљене године које карактерише потпуни дебакл националне и државне политике актуелног режима у Београду. Једноставно, то је време које су појели скакавци. Можда тај период најбоље осликавају речи садашњег министра иностраних послова Србије, некадашњег председника владе и потписника Бриселског споразума Ивице Дачића који сликовито предочава кад каже: ко мисли да је Косово наше нака узме Устав Србије и нака иде са њим по „нашој“ јужној покрајини.

Подношењем неопозивих оставки одборника и тзв. градоначелника у општинама на северу КиМ стекли су се апсолутни услови да Скупштина Србије распише изборе за четири општине на северу Косова и Метохије. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ дуго година, скоро десет, тражи од Скупштине Србије да уставом предвиђену обавезу о расписивању локаних избора већ једном испуни. Технички услови за одржавање избора у овим општинама апсолутно постоје и само од воље актуелног режима зависи да ли ће се расписати локални избори или не.

Са друге стране напуштање полицијских станица је идеална прилика да се у општинама на северу КиМ испуни одредба Кумановског споразума о повратку до 1000 војника и полицајаца. После 22 године ваљда је време да се преузета обавеза пре свега земаља Запада оствари и испуни јер само она гарантује безбедност Србима на Косову и Метохији.

Ако су Срби већ напустили сепаратистичке институције Влада Србије би морала да поништи Бриселски споразум и да стање ствари на КиМ врати на стање пре 19. априла 2013. године а то значи постојање српског МУП-а које је без униформи обављало своју делатност између осталог у издавању личних карата и пасоша. То би исто значило и повратак српских судија и тужилаца а не да се Срби ломатају путујући у једном правцу по 300 километара задовољавајући своје судске потребе по Лесковцу. То значи и повратак цивилне заштите, енергетике, телекомуникација… У таквом стању ствари РОСУ полиција не би шетала севером Косова и Метохије.

Да би се избегла криза око регистарских таблица власт у Београду мора у односу на Приштину да примењује мере реципроцитета јер једино оне могу да буду делотворне и да Аљбина Куртија председника владе самопроглашене републике Косово уразуме. То значи да држава Србија кроз своју територију ниједно возило нити физичко лице из своје јужне покрајине не сме да пропусти које нема уредна документа МУП-а Републике Србије. Значи, личне карте, возачке и саобраћајне дозволе и српске регистарске таблице. То је уосталом и уставна обавеза актуелног режима у Београду.

Нажалост, у време тренутне кризе са регистарским таблицама и напуштања шиптарских интитуцуја председница Владе Србије Ана Брнабић у Берлину са Аљбином Куртијем потписује споразум о слободи кретања. Тиме је она прекршила Устав и признала и шиптарске регистарске таблице и остала документа шиптарских институција што је супротно и Уставу и закону државе Србије. Са друге стране, потписујући такав уговор са сепратистима без фусноте и звездице него као са признатом државом председница Владе је учинила и кривично дело национално велеиздаје по члнау 306 и 307 јер је отуђила део територије Србије признајући га за другу државу. И лаику је јасно да она ово не би урадила без благослова а највероватније и наредбе председника Србије Александра Вучића.

Тектонски поремећај, како председник Србије Александар Вучић назива напуштање Срба сепаратистичких интитуција је благословом председника Србије изазвао опет и други тектонски поремећај тиме што председница Владе на посредан начин признајући документа сепаратистичке државе зване самопроглашена република Косово признаје и њу као државу.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ се нада да ће на овакав антиуставни и антидржавни корак реаговати Уставни суд. Нажалост, како данас у Србији судови раде тешко је очекивати да ће и овај да проради.

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!