Srbija i srbske zemlje

Krv na rukama Rio Tinta: Sarađivali sa Hitlerom i Frankom, a onda došli u loznički kraj gde su nacisti streljali 3000 Srba

Na samo nekoliko kilometara od mesta predviđenog za otvaranje rudnika nalaze se kosti brutalno i nevino ubijenih srpskih muškaraca, žena, dece, koji su ubijeni na najmonstuoznije načine. Ubili su ih nekadašnji prijatelji Rio Tinta, nacisti.

Stanovnici Loznice sigurno znaju, najstariji se i sećaju, da su Nemci nacisti od 14. do 19. oktobra 1941. godine streljali 2.950 ljudi. Stradali su stanovnici Jadra i Podrinja iz sela: Draginac, Jarebice, Čokešina, Novo Selo, Nedeljice (Gornje i Donje), Gornja i Dođa Badanja, Cikote i ostalih sela.

To je bila neverovatno brutalna odmazda, tolika da nacisti ništa i nikoga nisu poštedeli. Istorija je zabeležila da su i svu stoku i životinje poubijali. Pobijena su deca, žene, stari, mladi.

Stratište I u Dragincu

Sajt londonminingnetwork.org u tekstu „Rio Tonto: Sramotna istorija kršenja ljudskih i radnih prava i degradacije životne sredine širom sveta“ između ostalog piše da je Rio Tinto sarađivao za Franciskom Frankom i njegovim fašitičikm režimom, kao i da je Rio Tinto obezbedio rudu za program naoružanja nacističke Nemačke i nacista. U ovom rudniku su, prema pisanjima ovog sajta streljani rudari.

Onda se vraćamo u 1941. godinu. Ti isti nacisti kojima je kompanija Rio Tinto pomagala za vreme Drugog svetskog rata, su u identično vreme ubijali Srbe i u Loznici, i u celoj Srbiji. U tom istom kraju 80 godina kasnije, 2021. oni žele da otvore rudnik.Rio Tintu su se prvo suprotstavili hrabri meštani lozničkih sela i stanovništvo Loznice. Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ se beskompromisno bori za svoju zemlju.Videvši koliko će zlo da napravi multinacionalna kompanija Rio Tinto u lozničkom kraju, a da će šteta biti veća i proširiti se na veliki deo Srbije, ali i preko Drine, udruženju „zaštitimo Jadar i Rađevinu“ se pridružuju i narodni Pokret Dveri Boška Obradovića, pokret „Oslobođenje“, čiji je predsednik Mlađan Đorđević, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji, Narodna stranka, mnoge ekološke organizacije u Srbiji, kao i stručnjaci iz različitih oblasti, profesori, udruženja, pojedinci i stanovništvo.

Na samo nekoliko kilometara od mesta predviđenog za otvaranje rudnika nalaze se kosti brutalno i nevino ubijenih srpskih muškaraca, žena, dece, koji su ubijeni na najmonstuoznije načine. Ubili su ih nekadašnji prijatelji Rio Tinta, nacisti.

Izvor: POLITIKON

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!