Историја

5 историјских заблуда у које људи и даље верују

Историја је предмет који су многи од нас обожавали у школи. Проучавање прошлости може нам помоћи да боље разумемо садашњост, али и предвидимо будућност. Када уз уобичајене лекције добијемо и неке занимљиве детаље, као што су на пример чињенице да је Наполеон био веома низак и Клеопатра нарочито лепа, ова научна дисциплина је још интересантнија, зар не?

Па, открићемо вам једну тајну, ове две конкретне нашироко познате историјске „чињенице“ нису уопште тачне. То свакако нису једине историјске заблуде у које људи верују, а о овим и другим популарним неистинама о људима и догађајима из прошлости рећи ћемо нешто више у наредним редовима…

Фотот: Wikimedia Commons

Заблуда #1: Кристофер Колумбо је тешко прикупио новац за своју експедицију јер су људи веровали да је Земља равна плоча

У 1492. години, када је италијански морепловац први пут стигао у Нови свет, људи су већ неко време знали да је Земља округла, а тадашње процене њене величине нису пуно одступале од тачне бројке. Права истина је да су финансијери били скептични према Колумбовој тврдњи да може да стигне до Индије пловећи ка западу, јер су веровали да између Европе и Азије сигурно постоји још један континент.

Заблуда #2: Египатске пирамиде су изградили робови

Ово је једна од најчешће помињаних историјских заблуда. Многи чак тврде да су прочитали у Библији да су пирамиде изградила поробљена јеврејска племена. То, наравно, уопште не пише у Старом завету, па се поставља питање како се појавио овај популарни мит? Модерни историчари и археолози су сагласни да су људи који су радили на пирамидама били слободни, штавише, они су чак примали бонусе за свој рад и имали су слободне дане.

Заблуда #3: Ана Болен је имала шест прстију

Друга супруга енглеског краља Хенрија ВИИИ Тјудора, Ана Болен, погубљена је 19. маја 1536. године јер је наводно починила прељубу, и то са петорицом мушкараца! Оптужба је у ствари била намештена јер је краљ желео да је се отараси због тога што му није родила мушког потомка. У међувремену се проширило и веровање да је краљица имала шест прстију на једној руци. Ова тврдња је историјски неодржива јер би у то време људи мислили да се бави враџбинама ако би имала неку такву физичку абнормалност и Хенри VIII је сигурно не би изабрао за супругу.

Заблуда #4: Клеопатра је била велика лепотица

Последња краљица Птоломејске династије у Египту није била никаква заводница којој мушкарци не могу да одоле због њене невероватне лепоте. Будући да је потицала из веома инцестоидне породице, она није ни имала шансу да изгледа нарочито атрактивно. Према наводима историчара из античког доба, Клеопатра јесте била лепша од других чланова своје породице, али је наклоност моћних Римљана као што су Гај Јулије Цезар и Марко Антоније пре свега стекла захваљујући својој интелигенцији и манипулативности.


Заблуда #5: Наполеон је био веома низак

Многи људи у Европи у 19. веку имали су прегршт разлога да мрзе француског генерала, првог конзула, а касније и цара, Наполеона И Бонапарту. То, међутим, није једини разлог зашто је међу становницима Старог континента, али и целог света, постало уврежено мишљење да је он био посебно низак. Разлог раширености овог историјског мита лежи у чињеници да се он углавном појављивао у јавности са члановима своје империјалне гарде, у чијем саставу су углавном били високи мушкарци.

Његовој репутацији „бесног малог човека“ допринели су и новинари у Великој Британији, који су га често описивали овим речима током сукоба између две земље. Историчари данас верују да је Наполеон био висок 168 цм, што је почетком 19. века било за око 1 цм изнад француског просека.

Извор: https://citymagazine.danas.rs/scena/flesbek/5-istorijskih-zabluda-u-koje-ljudi-i-dalje-veruju/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!