Русија и руске земље

Путин: Нећемо дозволити да нам било ко прети

Фото: Reuters/Mikhail Klimentyev

Путин на Дан победе: Цела Европа радила за Вермахт

Русија данас слави Дан победе у Другом светском рату, а западне елите покушавају да избришу сећање на славну победу над фашизмом јер им истина смета, поручио је руски председник Владимир Путин

Русија неће дозволити да јој ико прети, њене стратешке снаге су увек у борбеној готовости, поручио је председник Руске Федерације Владимир Путин на Црвеном тргу и честитао Дан победе, назвавши га најважнијим, истински националним и светим празником.

„На данашњи дан одајемо почаст нашим очевима, дедама и прадедовима који су одбранили родну земљу и сломили нацизам – ослободили народе Европе“, казао је Путин.

Они који воде колонијалну политику и заснивају је на лицемерју и лажима, данас покушавају да измене истину о Другом светском рату јер им она смета, приметио је руски председник.

„У свету руше спомен-обележја истинским борцима против нацизма, а на пиједестале постављају издајнике и саучеснике нациста. Бришу сећања на херојство и племенитост војника ослободилаца, на велику жртву коју су поднели у име живота“, рекао је Путин.

Реваншизам, исмевање историје, жеља да се оправдају садашњи следбеници нацистичке идеологије део су опште политике западних елита које подстичу све више регионалних, међунационалних и међурелигијских сукоба спутавајући суверене и независне центре, оценио је Путин.

Русија одбацује и негира ексклузивност било које државе или савеза јер добро зна чему воде такве амбиције, поручио је председник.

„Русија ће учинити све да спречи глобални сукоб. Међутим, нећемо дозволити да нам било ко прети. Наше стратешке снаге су увек у борбеној готовости“, нагласио је Путин.

На Западу би волели да забораве поуке из Другог светског рата, али Русија не заборавља да је судбина човечанства одређена у грандиозним биткама код Москве и Лењинграда, Ржева, Стаљинграда, Курска и Харкова, код Минска, Смоленска и Кијева, у тешким и крвавим биткама које су се водиле од Мурманска до Кавказа и Крима, подсетио је Путин.

Док се у прве три тешке године рата Совјетски Савез са свим републикама борио против нациста један на један, цела Европа радила је за Вермахт, навео је Путин.

Притом, Русија никада није омаловажавала значај другог фронта и помоћи савезника.

Зато данас на Црвеном тргу одаје почаст храбрости свих војника антихитлеровске коалиције, чланова Отпора, тајних организација, партизана, храбрости народа Кине који се борио за своју независност против агресије Јапана, навео је Путин.

„Русија данас пролази кроз тежак, прелазни период. Судбина домовине, њена будућност зависи од сваког од нас“, поручио је руски председник.

Русија слави Дан победе у време Специјалне војне операције, навео је Путин и поручио да су сви њени учесници – они који су на првој линији – хероји. „Клањамо се вашој истрајности, самопожртвовању и посвећености. Уз вас је цела Русија“, поручио је председник.

Генерација хероја Отаџбине је нераскидиво везана, јер и ветерани верују и брину за војнике који се боре у зони СВО, казао је руски председник.

„Данас се поклањамо пред успоменом на све чије је животе однео Велики отаџбински рат. Сећамо се синова, кћери, очева, мајки, дедова, прадедова, мужева, жена, браће, сестара, рођака и пријатеља. Клањамо се пред ветеранима Великог отаџбинског рата који су нас напустили. Пред сећањем на цивиле погинуле у варварском гранатирању и терористичким нападима неонациста. Пред нашим саборцима који су пали у борби против неонацизма, у бици за Русију“, поручио је председник.

Објавио је тада минут ћутања и Црвеним тргом надвила се свечана тишина.

Свака породица на данашњи дан одаје почаст својим херојима, гледа фотографије – драга, вољена лица, сећа се рођака и њихових прича из ратног времена, навео је председник.

„Дан победе уједињује све генерације. Идемо напред, ослањајући се на наше вековне традиције, и уверени смо да ћемо заједно обезбедити слободну, сигурну будућност Русије, нашег уједињеног народа! Слава храбрим оружаним снагама! За Русију! За победу! Ура!“, поручио је руски председник Владимир Путин.

Извор: РТ Балкан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!