Црква

Патријарх Павле о највећем српском греху и породици

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ЈЕ ОБЈАСНИО КОЈИ ЈЕ НАЈВЕЋИ СРПСКИ ГРЕХ: „Кад се то јави долази до свађе, ту нема вере ни љубави“

Фото: Profimedia

Можда више нема патријарха Павла, али и даље у нашим сећањима и срцима одзвањају његове благе, али бритке речи које су некад утеха и лек, а некад добра лекција

Ово су само неке од најлепших речи и цитата патријарха Павла.

– Сујета је једна гордост, највећи српски грех. Када се она догоди онда долази до свађе, нетрпељивости. Кад се јави сујета ту нема ни вере ни љубави.

– Није несрећа што ми имамо супротна гледишта, јер се ствар мора сагледати са више страна. Али често код нас долази до оног што није разлика у мишљењу. Тога се морамо ослободити. Ако будемо толерантнији, онда ћемо моћи да схватимо и то гледиште другога. Не да га усвојимо ако није добро, али да га схватимо да не дође до мржње и овог што нас цепа и дели.

– Када би се сви држали љубави, ова земља би била рај. Али кад би се сви држали бар оног што је мало мање од љубави – јер, љубав је веза савршенства – када би се макар држали принципа „што желите себи, то чините другима; што не желите себи, то не чините другима“, онда би земља, ако не би постала баш рај, била близу раја.

– Морал није „не треба“ или „не сме се“. Морал је „нећу“. Није врлина не грешити, него моћи а не хтети грешити.Љубав је највиша врлина. Све што човек дели са другима смањује се, осим љубави. Што је више дајете, више је имате.

– Не заборавимо никада да је зло увек кратког века и само наизглед успешно и блиставо. Зато на злу, лукавству, превари, не треба заснивати ништа, поготово не живот.

– Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо.Није важно ко одакле потиче, него у шта израсте.

– Обавезни смо и у најтежој ситуацији да поступамо као људи и нема тог интереса, ни националног ни појединачног, који би нам могао бити изговор да будемо нељуди. Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек.

– Права љубав је једино када љубав не тражи своје. Када волиш неког без икакве логике. То је и права слобода.

– Посебно су лепе и мудре његове речи о суштини породице, чији значај данас многи потцењују:

– „Породицу сматрам основом људске заједнице и незамењивом за духовни развој човека. У породици се чува вера предака, држи се до основних духовних вредности, које нас воде кроз живот; породица је извор љубави, у њој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља, као и подели радости. Породица нам ствара осећање да смо заједно у свему и кад одемо из својих кућа, куда нас живот води. Породица је „мала црква“. Њених светиња и обичаја ко се држи, тај не може залутати у овом отуђеном, испражњеном, посувраћеном свету!

Извор: Лепоте Србије

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!