Србија и србске земље

Фабрика за производњу вакцина „Синофарм“ у Београду зарасла у коров

Фото: Горан Срданов/Нова.рс

Фабрика ничега коју смо платили скоро 48 милиона евра: Око „Синофармовог“ постројења џикља трава, нигде у околини нема живе душе

Фабрика за производњу вакцина „Синофарм“ у Београду, завршена је још протеклог лета. Иако нам је власт ту фабрику представљала као инвестицију од велике важности, чак за читав регион, а шеф државе истицао да ће то бити једна од најмодернијих фабрика, она са радом још увек није почела и како се тренутно чини – њен рад није ни у плану. Зграда фабрике у чију градњу је уложено око 47,6 милиона евра, судећи према ономе што смо затекли, је пуста и окружена коровом и травом.

Фабрика за производњу вакцина коју је Србија почела да гради у сарадњи са Кинезима, проглашена је за „велики успех наше државе“. Параф на споразум и уговор о изгрдањи стављен је још 2021. године. Прва фаза производње, према најавама званичника, требало је да почне до априла 2022.

И није се десило.

Оно што се данас на лицу места може видети је да је зграда изграђена, да је пуста, а да около расте коров.

Фабрику више нико ни од надлежних не помиње, иако је јавности током пандемије ковда представљена као једна од највећих инвестиција у земљи.

Контактирали смо Министарство одбране, у чију надлежност је прешла та фабрика, али и Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање, тражећи информације да ли је изградња фабрике званично завршена, јер јавност о томе никада није добила званичну потврду. Питали смо и да ли је и даље у плану производња вакцина, а уколико план више није исти као што је најављен – у које сврхе ће бити коришћена фабрика?

Како је известила раније Нова економија, у изградњу фабрике и опремање локације, Србија је уложила најмање 47 милиона евра. Изградњом је руководило Министарство одбране, док је за опремање локације надлежан град Београд.
Производња требало да почне прошле године

Камен темељац је свечано положен 9. септембра 2021. године у Земуну, а крајем те године је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић најавила да ће прва фаза производње почети у марту и априлу 2022. године.

Иницијални уговор је мењан неколико пута, а са тим су се увећавали и трошкови. Тако се стигло до 47,6 милиона евра.

У међувремену, дирекција за грађевинско земљиште града Београда је августа 2021. године уговорила опремање локације по цени од 14,2 милиона евра, а маја ове године је цена увећана на 17 милиона евра.

Ради производње Синофарм вакцина Влада Србије и компанија „Hayat Biotech“ су децембра 2021. године основали фирму „Life Biotech“, тако да је Србија власник 33 одсто удела, па је већински власник „Hayat Biotech“ са 67 одсто удела.

Компанија „Hayat Biotech“ је у сувласништву кинеског „Синофарма“ и арапске компаније „Гроуп 42“, наводи Нова економија.

Фабрика за производњу вакцина „Синофарм“ налази се у оквиру привредне зоне „Аутопут“, у близини Земун Поља.

Градиле су је предузећа „Термомонт“ из Београда, „Теминг Елецтротецхнологy“ из Ниша и „Саша Милосављевић ПР БП Цонсултинг“ из Крушевца, исте оне фирме које су подигле ковид болнице у Београду, Новом Саду и Крушевцу.
Како је од вакцина за цео свет остао само коров

Председник Србије Алекандар Вучић у марту 2021. године најавио је, обраћајући се српским новинарима у Абу Дабију, да је Србија договорила да заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, производи вакцине против корона вируса, кинеске компаније Синофарм.

Вучић је истакао да је договорено да се фабрика заврши и крене у производњу од 15. октобра. Навео је да ће Србија имати нову фабрику вакцине, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине.

„Производићемо Синофармове вакцине, прво ће их паковати, а онда кренути и у производњу комплетне течности у Србији“, рекао је председник, подсећајући да је направљен ходограм са надлежним руским министром о производњу руске вакцине у оквиру Торлака.

Аутор: Анђела Вучичевић

Извор: Нова

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!