Историја

20 НАЈМАСОВНИЈИХ УБИЦА 20. ВЕКА: Тито се пласирао на веома високом месту!

На њиховим рукама је крв милиона људи…

Двадесети век ће се у историји човечанства сигурно памтити као један од најкрвавијих.

То је век бурних дешавања, и личности које су многе земље завиле у црно. „Дејли Мејл“ је направио листу најгорих масовних убица из XX века.

Ево како листа изгледа:

На првом месту је комунистички диктатор Мао Це Тунг, за кога се верује да је убио 78 милиона људи. Процењује се да је за време његове владавине страдао 1 у 10 Кинеза. Његова економска политика такође је довела до велике глади.

Мао Це Тунг

На другом месту се нашао Јосеф Стаљин. Процењује се да је побио 40 милиона људи, али због изгубљене документације историчари се боје да је бројка и већа. Гулази, репресија, нестајање људи, немаштина и глад били су свакодневница мрачног периода Русије.

Јосеф Стаљин

Треће место одлази озлоглашеном нацисти – Адолфу Хитлеру. Одговоран је за смрт 30 милиона људи. Језиво детаљно испланирани Холокауст остаће упамћен као један од најгнуснијих злочина у историји.

Адолфу Хитлер

Четврто место заузео је белгијски краљ Леополд II. Његова владавина показала је све ужасе робовласништва. Леополдови војници су на бруталан начин десетковали популацију поробљеног Конга. Изгубљено је 8 милиона живота.

Леополд II

Пето место припада Хидекију Тоџу, јапанском генералу под чијом командом је умро 5 милиона људи. Његови војници су починили стравичне ратне злочине, због којих је Тоџо на крају и обешен.

Хидекију Тоџу

Енвер-паша је османлијски војсковођа који се нашао на шестом месту. Водио је чувену Младотурску револуцију и бројне ратове, а починио је стравични геноцид Јермена. Побио је два милиона људи.

Енвер-паша


Пол Пот, револуционар који се нашао на седмом месту, посејао је смрт у Камбоџи. Водио је Црвене Кмере, који су у југоисточној Азији починили незамисливе страхоте. Присиљавао је становништво да се пресели из градова у село и приморавао их је на рад, при чему је мноштво умрло. Побио је бар 1.7 милиона људи.

Пол Пот


Осмо место заузима Ким Ил Сунг, деда Ким Џонг-уна. „Велики вођа“ одоговран је за стање у којем се и данас налази Северна Кореја – немаштина, изолованост, страдање. У његовим логорима страдало је 1.6 милиона људи.

Ким Ил Сунг

Менгисту Хајле Маријам је етиопијски вођа на деветом месту који је, водећи се марксизмом, донео пуно патње свом народу. За време његовог „црвеног терора“ страдало је 1.5 милиона људи, а због лоше економске политике избила је и епидемија глади.

Менгисту Хајле Маријам


Десето место заузима још један афрички лидер – Јакубу Говон. На власт је дошао пучом, а и његова владавина је била насилна. У цивилном рату угушио је покушај сецесионизма и изгласњивао је Нигеријце, па је страдало милион људи.

Јакубу Говон

За стравични геноцид у Руанди одговоран је Жан Камбанда, који је на једанаестом месту пошто је побио 800.000 припадника племена Тутси. Осуђен је у Хагу на доживотну робију.

Жан Камбанда


Садам Хусеин заузео је дванаесто место. Ирачки диктатор одоговран је за смрт 600.000 Шиита, Курда, политичких противника… Он је због злочина против човечности осуђен на смрт вешањем.

Садам Хусеин


„Дејли Мејл“ је на тринаесто место ставио Јосипа Броза Тита. Наводи се да је Тито одговоран за смрт 570.000 политичких противника, које је протерао на Голи оток.

Јосипа Броза Тита

После Тита, на четрнаесто место долази индонежански владар Сукарно. Он је био националиста који се борио против комунизма, и под његовом влашћу страдало је 500.000 комуниста.

Сукарно

Мухамед Омар је на петнаестом месту. Злогласни једнооки диктатор Авганистана и духовни вођа Талибана побио је 400.000 својих противника.

Мухамед Омар

Иди Амин, на шеснаестом месту, био је војни диктатор Уганде. За време његове власти живот је изгубило између 300.000 и 500.000 људи, а владала је велика репресила, етичка чишћења и протеривања.

Иди Амин

Трећи председник Пакистана, Јахја Кан, налази се на седамнаестом месту. Водио је разоран рат са Индијом и у источном Пакистану побио 300.000 Бенгалаца.

Јахја Кан

Осамнаесто место одлази Хитлеровом саборцу – Бениту Мусолинију. Вођа италијанских фашиста сматра се одговорним за смрт 250.000 људи.

Бенито Мусолини

Познат као најкорупиранији политичар у историји Африке, Мобуту Сесе Секо је на деветнестом месту. Председник Заира, данашњег Конга, мрзео је комунисте и ослањао се на САД. Одговоран за смрт 230.000.

Мобуту Сесе Секо

На двадесетом месту налази се Чарлс Тејлор, диктатор Либерије. Био је умешан у цивилни рат у Сијери Леоне, трговину оружјем и „крвавим дијамантима“. Под његовом влашћу страдало је 230.000 његових противника.

Чарлс Тејлор

Извор: Еспресо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!