Србија и србске земље

20.000 људи покренуло еко Устанак: Ослободићемо Србију од Вучића и Рио Тинта!

Фото: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Велики број људи окупио се у центру Београда испред Председништва Србије, чиме је почео Еколошки устанак. Протест се завршио блокадом Бранковог моста, а редакција „Србин инфо“ је уживо преносила цео догађај.

Златко Кокановић, мештанин Горњих Недељица, који се бави пољопривредном производњом запитао је окупљене где је Александар Вучић, где је Зорана Михајловић, где је Ана Брнабић. „Они су три кључна човека који продају нас, нашу децу и дедовину зашто, за какве паре?“.

„Не треба нам Рио Тинто, морају нас прво побити ако прође овај пројекат у Јадру – Србија је готова“, каже.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић обратио се окупљенима речима:

„Нисам ја никакав декан и професор, ја сам једна арогантна незналица али и припадник једне групе сличних како нас је назвала Зорана Михајловић“, рекао је Ристић на шта су окупљени повикали „Уа“.

Он каже да њега и остале који се противе доласку Рио Тинра називају незналицама јер се противе копању јадарита у долини Јадра и литијума широм Србије. „Смета нам што би неко уништио хектаре плодног земљишта, што би направио депоније најтоксичнијих материјала, што би трајно угрозио најбоље резреве подземних вода и угрозио водоснабдавне Шапца и града Београда“, рекао је Ристић.

Каже и да не разуме „све опуштене што блеје по кафићима, а мрзи их да дођу овде“.

Нагласио је да Рио Тинто нема никакве референце да се бави литијумом а да политичари промовишу литијум у Србији као бело злато и материјал до ког ће Србија да просперира, а неће да знају да највећи светски произвођач батерија кинеска компанија Кетл од 2023. прелази на паковање натријум литијумских батерија које су поузданије.

„Ако пустимо Рио Тинто у долину Јадра биће збрисан биодиверзитет, туристичке дестинације, епицентар српске писмености Тршић, манастир Троноша, оно што је најгоре, страна мултинационална компанија има и акциони план за расељавање становништва“, каже Ристић.

Више од 30 еколошких организација и појединци окупљени око Еколошког устанка ће у центру Београда, због низа еколошки проблема, организовати протест под називом „Устанак за опстанак“.

Према најавама организатора говориће, како се очекује, бројни еколошки активисти, јавне личности, професори, глумци, књижевници…

„Овог лета смо остали жедни, удишемо токсичан ваздух, а земља се распродаје. Наставља се градња мини-хидроелектрана, секу се шуме, шире рудници, отварају каменоломи“, навели су неке од разлога за протест организатори.

Додали су у саопштењу да се „они који дигну глас (због еколошких проблема) пребијају или им се прети“, и оценили да се „планира мрачна будућност Србије“.

„У питању је опстанак свих нас“, навели су организатори и најавили да ће, поред осталих, говорити еколошки активиста Александар Јовановић Ћута из групе Одбранимо реке Старе планине и Жаклина Живковић из иницијативе Право на воду.

Више хиљада грађана учествовало је 10. априла на протесту названом Еколошки устанак који је у Београду организовала група Одбранимо реке Старе планине, затраживши увођење мораторијума на изградњу малих хидроелектрана, обуставу сече шума по Србији, и интензивније пошумљавање.

Извор: Србин.инфо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!