Свет

10 питања за америчке медије који прате рат у Гази

Порука о мирољубивим решењима израелских мировних група угушена је зависношћу медија од интервјуа са војним тактичарима.

Усред обимног извештавања о рату у Гази, постоје питања на која би амерички масовни медији требало да се позабаве:

1. Како је Хамас, са малом Газом окруженом 17-годишњом израелском блокадом, подвргнут неупоредивом електронском надзору, са шпијунима и доушницима, и појачан масовним војним присуством из ваздуха, мора и копна, успео да набави ово оружје и пратеће технологија за њихов изненадни напад 7. октобра?

2. Каква је веза између запањујућег неуспеха израелске владе да заштити свој народ на граници и политике премијера Бењамина Нетањахуа? Подсетимо се чланка истакнутог новинара Роџера Коена у Њујорк тајмсу (22.10.2023): „Сва средства су била добра да се поништи појам палестинске државности. Нетањаху је 2019. рекао на састанку своје странке десног центра Ликуд: „Они који желе да осујети могућност палестинске државе треба да подрже јачање Хамаса и трансфер новца Хамасу. Ово је део наше стратегије.“ (Напомена: Израел и САД су охрабриле успон исламског Хамаса 1987. да се супротставе секуларној Палестинској ослободилачкој организацији (ПЛО)).

3. Зашто се Конгрес спрема да додели преко 14 милијарди долара војне и друге помоћи Израелу без икакве јавне дебате и без икаквих показаних фискалних потреба Израела, просперитетне економске, технолошке и војне суперсиле са мрежом социјалне сигурности која је супериорнија од израелске НАС? УСДА је управо известила да ће се више од 44 милиона Американаца борити са глађу 2022. И то усред кризе бриге о деци. Треба ли очекивати да амерички порески обвезници плате за Нетањахуов колосални обавјештајни/војни колапс?

4. Зашто медији нису известили о изјави председника Џоа Бајдена да је број тела Министарства здравља Газе (сада преко 7.000 мртвих) преувеличан? Међутим, све указује на то да је Хамас у великој мери потценио да би умањио своју неспособност да заштити сопствени народ. Израел је до сада испалио више од 8.000 моћне прецизне муниције и бомби. Погађали су хиљаде насељених зграда—куће, стамбене зграде, преко 120 здравствених установа, амбулантна кола, претрпане пијаце, избеглице које беже, школе, водоводне и канализационе системе и електричне мреже— примењујући израелска војна наређења да искључе сву храну, воду, гориво , лекове и струју овој већ осиромашеној густо насељеној области величине Филаделфије. За оне који нису директно убијени, смртоносна штета узрокована недостатком хране, воде, лекова, медицинских објеката и горива довешће до још више смртних случајева и озбиљних повреда.

Имајте на уму да више од три четвртине становништва Газе чине деца и жене. Ускоро ће бити хиљаде беба рођених да умру у рушевинама. Остали Палестинци ће умријети од нелијечених болести, повреда, дехидрације и пијења контаминиране воде. Са оронулим санитарним чворовима, лекари страхују од смртоносне епидемије колере.

Израел је бомбардовао прелаз Рафа на граници Газе и Египта. Израел сада дозвољава само мали број камиона који превозе храну и воду. Гориво за агрегате болнице остаје блокирано.

5. Зашто Бајден не може чак ни да убеди Израел да пусти 600 очајних Американаца из ватрене олује у Гази?

6. Зашто масовни медији не представљају већи проблем од дугогодишње израелске праксе да блокира улазак новинара у Газу, укључујући европске, америчке и израелске новинаре? Једине преостале телевизијске екипе су репортери Ал Јазеере који живе у Гази. Израелске бомбе су већ убиле 26 новинара у појасу Газе од 7. октобра. Да ли Израел циља на породице новинара? Породица шефа бироа Ал Џазире у Гази Ваела Ал-Дахдоуха убијена је у израелском ваздушном нападу у сриједу.

7. Зашто мејнстрим амерички медији не дају адекватан простор и глас групама које се залажу за прекид ватре и хуманитарну помоћ? Порука о мирољубивим решењима израелских мировних група угушена је зависношћу медија од интервјуа са војним тактичарима. Много времена и простора је дато јастребовима који се залажу за рат који би у великој мери могао да се разбукта ван Газе. Зар групе као што су Јеврејски глас за мир, Арапско-амерички институт, Ветерани за мир и удружења свештенства не би требало да пријаве своје ставове и активности?

8. Зашто су Женевске конвенције, Повеља Уједињених нација и многе одредбе међународног права које су све стране, укључујући и САД, прекршиле извештавајући о рату? (Види писмо председнику Бајдену од 24. октобра 2023.). Према међународном праву, Бајден је учинио САД активним „саучесником“ у гласном уништавању израелске владе 2,3 милиона становника Газе, који су углавном потомци палестинских избеглица протераних из својих домова 1948. (види Конвенцију о спречавању и кажњавању злочин геноцида).

9. Шта је са причама о људским интересима које би биле разоткривајуће? На пример: Шта израелски пилоти Ф-16 мисле о свакодневном бомбардовању потпуно беспомоћног цивилног становништва Газе и њене инфраструктуре за одржавање живота? О чему размишљају и раде храбри израелски активисти за људска права и одбијачи у клими жестоке репресије својих ставова као резултат колапса Нетањахуове одбране 7. октобра?

10. Где је медијска пажња на изјаве израелских војних коментатора, који годинама проглашавају да је високотехнолошки, нуклеарно наоружан Израел који подржава САД безбеднији него у било ком тренутку у својој историји? Израел поново потврђује своју огромну војну доминацију широм региона, уз пуну подршку америчког милитаризма.

Историчари подсећају да је у сукобу заглављеном у времену одговорност најмоћније стране да води пут ка миру.

Палестинци су подржали успостављање решења о две државе. Све арапске нације, почевши од мировног предлога Арапске лиге из 2002. године, такође подржавају ово решење. То зависи од Израела и САД, под претпоставком да анексија онога што је остало од Палестине није циљ Израела. (Погледајте чланак New York Timesa од 29. марта 2002: „Превирања на Блиском истоку; текст мировних предлога подржан од стране Арапске лиге“).

Потребна је већа медијска пажња на ову тему.

Аутор: Ralph Nader

Прилагодили србском језику уредништво Борба за истину

Извор: Логично.ком

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!