Русија и руске земље

Цар Николај I и одбрана части Русије

Запад је увек гледао са презрењем на Русију, и користио је сваку прилику да је понизи. Међутим, то није увек успевало, а наредни пример то потврђује.

Цар Николај I

Французи, после великог пораза и понижења, када је војска царске Русије умарширала у Париз, прижељкивали су начин како да се освете Русима. У ту сврху у Паризу су одлучили да поставе позоришни комад из живота Екатарине II, где је руска царица исмевана, а преко ње и цела Русија. Кад је сазнао за ту подмуклу намеру, Цар Николај I (1825-1855) преко амбасадора Русије, изразио је своје велико незадовољство француској влади. Уследио је лицемерни одговор, да је у Француској дозвољена слобода говора, односно уметничког изражавања и нико неће да отказује представу. На то је Цар Николај I, преко амбасадора одлучно одговорио, да је он због таквог понашања приморан да на премијеру пошаље 300 хиљада гледалаца у сивим шињелима (војника).

Победоносни улаза Руса у Париз

Такав одговор је подсетио Французе на 1814. годину и долазак руске војске у Париз, због чега су без сувишних одлагања, отказали скандалозну представу.

Ето, тако су цареви бранили част мајке Русије!

Уредништво