Занимљивости

СОКОЛОВ ЛЕКСИКОН – шта значе појмови: Невладник, ЕУропска унија, Жутија, Војводиндијанци…

  • Током година писања за Antiwar.com и Сокола, трудио сам се да поштујем Орвелово упозорење о обесмишљавању језика. С тим на уму, почео сам да избегавам речи лишене значења, или речи чије је значење свесно искривљено у сушту супротност. На пример, када на Соколу прочитате „демократија“, то ће значити „механизам одлучивања већином гласова“, а не неко фиктивно отеловљење сваколике овоземаљске доброте

У намери да дугогодишњим читаоцима, као и оне који нам се тек придружују, олакшам читање и разумевање текстова, прилажем мали појмовник:

Империја – паразитски организам у чијем средишту се налази љуштура некада позната као Сједињене Америчке Државе, али који са уставом и вредностима те земље нема скоро више ништа заједничко. НАТО је орган Империје, док је ЕУропска унија вазални државоид, који додуше понекад показује знаке полуаутономне мисли.
Етимологија: Звездани ратови.

ДОСманлије – организам са 18 глава и ниједним мозгом.
Политичка коалиција скупљена с коца и конопца да би 5. октобра 2000. извршила пуч прерушен у „демократску револуцију“, а по шаблону који је осмислила, организовала и финансирала Империја.
По истеку употребљивости, претопљена у жутократију.
У спрези са невладницима.
Етимологија: 400+ година блискоисточних интеграција.

Невладник (мн. невладници) –
1) активиста тзв. невладиног сектора.
Теоретски независан од владе – углавном земље-домаћина, мада се понекад и нађе на њеној грбачи. У пракси га финансира влада, али инострана. Од српског „нерадник“, у смислу да се не бави поштеним послом. У Србији, посвећен затирању српског имена, културе, традиције, вере и историје, и њиховој замени ЕУропским идентитетом.
2) Словеначки: радник у невладиној организацији.

ЕУропска унија – Савез европских држава који себе сматра Европом. Политичка, економска и војна колонија Империје.
Етимологија: улазак у ЕУ значи прихватање ропства неизабраној бирократији у Бриселу.

ЕУропство – безалтернативна будућност коју заговара Квислиншки (карго) култ, а намећу разни режими у његовој служби.
На путу до ЕУропства, Србија треба да учини све што може да би неког неодређеног дана у фиктивној будућности постала чланица ЕУропске уније. Дотад, међутим, то више нити ће бити Србија, нити ће у њој живети Срби.

Жутија – земља некада позната као Србија, а која је до те мере преумљена и упропашћена да је то престала да буде. Прелазно стање на путу у ЕУропство. Неостварени сан Жутократије.

Жутократија – назив за режим коалиционе владе ЗЕС-СПС (јул 2008-јун 2012). Изведен од грчке речи кратос (сила, власт) и српског придева жут, што је боја звезда на застави ЕУропске уније и Демократске странке. Извршни орган Квислиншког култа.
Предводи је Врховни Жутник.

Врховни Жутник – Поглавар свих жутократа, извршилац воље Империје на простору Жутије.

(Друг) Бота – израз којим се означава председник Партије и државе (2004-2012), баштиник култа личности, Борис Тадић.
На албанском значи „свет“, што и приличи, пошто му је (бар западни) свет важнији од Србије.

Борат – надимак који су Другу Боти дали на још неким „антидржавним“ форумима и блоговима, ваљда због сличности са фиктивним казахстанским новинаром Боратом Сагдијевим, једним од ликова британског комичара Саше Коена. У ствари грдна увреда за филмског Бората, јер се он, на крају крајева, никоме низашта није извињавао…

Жутахије – дахије и пустахије жутократског доба.

Жутоград – Некада Београд, метафорички окречен у жуто.

Жута штампа – традиционални израз за јефтине таблоиде штампане на пожутелом папиру слабог квалитета; на Соколу означава медије у Србији лојалне жутократији, па тако „жуте“ не само по квалитету извештавања, већ и по вредносном опредељењу.

ЕУрорегија Донау-Маргус – фаза у пројекту квислиншког култа за „друштвену трансформацију“ Срба на путу до ЕУропства.
Замишљена као Србија која преостане када се намире све територијалне претензије њених суседа, а њени житељи престану да се идентификују као Срби.
Од немачког Donau (Дунав), и латинског Margus (Моравa).

Квислиншки (карго) култ (КК) – свеобухватни термин за острашћене идолопоклонике Империје (синоними: „Јакобинци“, демобољшевици, чедонисти, „Друга Србија“).
Урођеници на Новој Гвинеји су за време 2. светског рата градили аеродроме од прућа како би и њима „бели богови“ бацали „карго“ – храну, оружје и опрему која је авионима стизала Американцима на том острву.
Попут оригиналних карго култиста, и КК верује у апсолутну моћ магичних странаца, труди се да им се удвори на било који начин, а народ из којег су потекли мрзи, презире и жели да промени до уништења.

НДК – „Независна држава Косово“, понекад „Косовија“ (в. Косовијанци). Скраћеница инспирисана претходном историјском творевином изграђеном на костима Срба и програму њиховог физичког и духовног затирања. Нити је независна, нити је држава, нити је Косово – српско име је Косово и Метохија, а окупаторско „Косова“.

Косовијанци – житељи НДК. Иронични превод енглеске флоскуле „Kosovars“ коју  (тренутно) већинско становништво у НДК и не користи, већ себе зову својим националним именом – Шћиптар, тј. Арбанас.

Национализам – релативистичка одредница у дискурсу Жуте штампе и Квислиншког култа. Када је српски, онда је оличење свег зла, које захтева беспоштедно супротстављање. Било чији други, међутим, постаје легитиман, добар, племенит и вредан поштовања, и за њега се користе искључиво придеви демократски, толерантан и цивилизован.

Војводиндијанци – становници Баната, Срема и Бачке који су прихватили убеђење да нису Срби већ некакви ЕУропљани и Војвођани, по имену „аутономне покрајине“ коју је створио Ј.Б. Тито од некадашње Српске Војводине, избацивши оно „српска“. Нико не зна колико их тачно има, али су страховито гласни у жутој штампи и међу невладницима.

Басаријада – излив малоумности у штампани текст; најбољи опис дводелног разговора Врховног Жутника са невладничким писцем Светиславом Басаром, објављеним у жутој штампијуна 2011.

Торис – Председник Жутије (2012-) , на папиру другачији а у пракси исте политичке оријентације као стари. Отуд и име. (реф. Вукајлија)

Мали Жутник – саоснивач и Први Пендрек жутократије (2008-2012), онда премијер под Назадном владом (2012-2014), одлучан да у својој служби страним господарима надмаши и Друга Боту.
Бескрајно захвалан Империји што му је убиством Слободана Милошевића омогућила аванзовање.
Због „заслуга“ такође познат као „Дачи“.

Господар Vucich – alias Wolfgang, ППВ, Olyksandr Vuchych.
За разлику од свог славног имењака из доба слободне кнежевине Србије, овај „вицепремијер“ и лидер Назадне странке илуструје да су у Жутији под чизмом Империје пожељне само бескичмењачке карикатуре. (реф. ЈанковићПавић).

Назадњаци – режим који је у јуну 2012. наследио жутократију, али је по сопственом признању остао у потпуном континуитету с њом, тј. у служби Империје и квислиншког култа. Коалицију начелно предводи странка која се назива напредном, и тврди да води Србију у бољу будућност – док је фактички враћа у прошлост: прво на статус вазалне кнежевине, а касније ваљда на статус и обим османског пашалука.

Правило 7,62 – Примена хемијске реакције којом се композитни метални пројектил наведеног калибра упућује у правцу једне или више особа које својим деловањем директно угрожавају суверенитет или територијални интегритет државе, а којима се није могло стати у крај редовном законском процедуром, мерама друштвеног притиска, грађанском непослушношћу, или другим мирним путем.

ИЗВОР: Сиви соко