Srbija i srbske zemlje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zvuči neverovatno ali je istinito, predsednik Srbije kao nagradu za svoj poziv Srbima na Kosovu i Metohiji da izađu na separatističke izbore dobio je Orden Svetog Save. Posle održanih izbora u režiji samoproglašene republike Kosovo očekuje se da Aleksandar Vučić ponovo pošalje rukovodstvo svoje „Srpske liste“ na jahtu kako bi se formirala nova separatistička vlada u južnoj srpskoj pokrajini, kao što je uradio posle prethodnih secesionističkih izbora.

U svojoj egzaltiranosti, posle održanih izbora, predsednik „Srpske liste“ Goran Rakić, nekadašnji vatrogasac bez namere da bilo čiju profesiju vređamo, kaže da je Savez za Srbiju bojkotovao izbore jer se uplašio „Srpske liste“. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ kao članica Saveza za Srbiju kaže da je Savez za Srbiju državotvorna organizacija koja poštuje Ustav i zakone Republike Srbije tako da im ne pada na pamet da kao SNS izađu na separatističke izbore čime legitimišu još jednu albansku državu na Balkanu.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da su to pokrajinski izbori što je neverovatna politička glupost jer kako mogu da budu pokrajinski izbori ako ih Skupština Srbije ne raspisuje ili makar ne da blagoslov za njihovo raspisivanje.

Međutim, ono što posebno boli Srbe sa Kosova i Metohije to je dodela spomenutog Oredena Svetog Save na osamstogodišnjicu autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Aleksandru Vučiću. I ono što je još gore, to je samo obrazloženje u kome njegova svetost srpski patrijarh veliča predsednika Srbije. On kaže da mu je dodeljen orden zbog zasluga u odbrani Kosova i Metohije što jednostavno nije istina. Aleksandar Vučić je potpisujući Briselski sporazum faktički izmestio državu Srbiju iz južne srpske pokrajine jer je sepratistima u Prištini predao sudstvo, policiju, telekomunikacije, lokalnu samoupravu… To je nepovratna politička šteta koja teško da ikada više može da se ispravi naročito ne u miru. Zbog takve nacionalne izdaje Aleksandar Vučiće će kad-tad morati da odgovara za krivično delo nacionalne veleizdaje. Pitanje je kako će se tada osećati srpski patrijarh kada se posle silaska sa vlasti bude sudilo predsedniku Srbije za ovako teško krivično delo koje u suštini znači ne odbranu Kosova i Metohije nego predaju južne srpske pokrajine. Danas predsednik Srbije zastupa ideju razganičenja jer kako kaže, mi na KiM nemamo nijedan kvadratni metar. Zbog ovakvog stava došlo je do vandrednih zasedanja Sabora SPC koja se snažno suprotstavila ideji podele Kosova i Metohije. Zato je i neobjašnjiva logika o dodeli Oredena Svetog Save Aleksandru Vučiću. I sama reakcija velikog broja episkopa SPC govori sama po sebi koliko je odluka svetog Sinoda i njegove svetosti srpskog patrijarha pogrešna.

Upravo i zabrana ulaska fudbalerima Crvene zvezde da odigraju fudbalsku utakmicu sa Trepčom u Zvečanu je posledica Briselskog sporazuma. Tim sporazumom je Srbija dozvolila ulazak Kosova u različite sportske oranizacije zbog čega ondašnji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac nije stavio veto na odluku Međunarodnog olipijskog komiteta za prijem samoprogalašene republike Kosovo u tu organizaciju.

Narodni pokret „Otadžbina“ podseća građane Srbije da pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast na Kosovo i Metohiju slobodno su mogli da ulaze svi. I političari, i biznismeni, i profesori, i sportisti. Danas ne mogu jer je predsednik Srbije svojim potpisom na Briselski sporazum zaokružio državnost samoproglešene republike Kosovo.

Kako radili tako nam Bog pomogao.

Kosovska Mitrovica
11.10.2019. godine

   Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“