Црква

Савет старца Пајсија за кога гласати

Непосредно пред изборе, код старца Пајсија је дошла једна група људи да би га упитала за кога да гласа, а он им је рекао:

„Ко је ближи Цркви, ко се бори за њу и за нашу земљу, ко држи своју реч?
Гласајте за онога ко је оданији Цркви. Не мислим да би требало да гласате за оне политичке партије које се називају демохришћанским, јер би то било сасвим погрешно.

Ми не смемо припадати политичким странкама. Најпре треба да волимо Цркву, а затим отаџбину, и да гласамо за оне људе који се боре за њих. Видите, сви грчки хероји су се борили за Цркву и за отаџбину и за њих су проливали своју крв. Према томе, морамо им бити захвални што је Грчка данас слободна земља и што се не налази под турском влашћу. Покушајте да гласате за оне људе који су спремни да пролију крв, најпре за Православље, а затим и за отаџбину. На жалост, данас за чланове парламента бирамо људе мрачне и магловите прошлости.“

***

У време националних избора, многи ходочасници су долазили код старца Пајсија да би га упитали за ког кандидата да гласају. Он би им обично одговарао:

„Гласајте за онога, за којега верујете да је најбољи, за онога ко воли Бога и отаџбину.“

Они су му увек одговарали истим речима:

„Сви су они исти, оче.“

Тада би Старац додао:

„Видите, и све маслине су исте, све их погађа иста болест која се зове „дакос.“ Неке, међутим, бивају погођене 100%, неке 80%, а неке 50%. Будући да су нам маслине неопходне, морамо да обратимо пажњу на оне које су најмање оболеле. Када пођемо на гласање, морамо имати на уму две ствари:

1) колико кандидат воли Бога, тј. у којој је мери он свестан члан Цркве и

2) колико воли своју отаџбину и брине о њеним, уместо о својим личним интересима. Уколико се неко приликом гласања придржава другачијих критеријума, то значи да се руководи личним интересима и да не поступа као прави хришћанин. Божија правда ће касније допустити да плати за своју грешку.“

___________

(одломак из текста СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ I Старац Тихон, Старац Пајсије и Старац Порфирије)

Извор: svetosavlje.org