Србија и србске земље

РАТНИ ХЕРОЈИ са Русом подигли камп испред Председништва, хоће код Вучића

Кампујемо овде, у Пинорском парку код Председништва Србије и Скупштине Србије јер смо приморани на овај потез да бисмо остварили своја људска права за које смо ускраћени све ове године – каже ексклуизивно за Србин.инфо, Ненад Станић, ратни војни ветеран са Кошара и ратова од 1992-95, испред бораца који су одлучили да започну протест до испуњења захтева.

– Потребно је и да у Србији, попут Хрватске, постоји борачко министарство које под својом капом држи целу ветеранску популацију. Тражимо и да министар буде проверени борац са ратишта, да за Видовдан буде проглашен Дан ратних ветерана, који постоји у многим државама света, рекао је Станић, додајући да присутни ратни ветерани не подржавају предложени Закон о основним правима бораца, војних инвалида, јер по том закону би ратни ветеран још био држан у категорији социјалног случаја и борачки додатак би добијао борац тек са 60 година.

А затим је и истакао:

– Међу ветеранском популацијом имамо и проблем посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП), који се никоме од стране наше државе не признаје ако је оболео од њега након 2004. године, иако је познато у свету да од њега могу да оболе људи и после 20 година од завршетка ратовања.

Ми зато тражимо да се он призна и људима који имају медицинске налазе и дијагнозу ПТСП да су га добили и након 2004 године. Такође, тражимо да националну пензију добију ратни војни инвалиди и чланови породица палих бораца у рату по узору на спортисте и уметнике – рекао је Ненад Станић, додајући да ће се сутра у понедељак 7 октобра ратни ветерани обратити председнику Србије, Александру Вучићу са захевом да их прими.

Станић је и подвукао да ће они остати у својим шаторима испред Председништва Србије до испуњења захтева и да је свака подршка грађана ветеранима – добро дошла.

ЗЛОУПОТРЕБА

– Доста је тога злоупотребљено у вези нас ветерана, Сви причају о Кошарама, Паштрику, а нико ништа да борцима помогне. Ево, ту су јунаци Кошара и Паштрика и осталих битака из ратова деведесетих. Можете доћи овде и да дате људску подршку, слободни сте, нема никаквих проблема – рекао је Станић, позивајући Београђане, који подржавају њихове захтеве и који су поносни на њихову борбу за одбрану Србије од окупатора, да им се придруже у Пионирском парку.

ВЛАСТ

– Представници власти се нису још нама обратили,чекају да их молимо. Ми овог пута никог нећемо ништа молити, већ ћемо једноставно захтевати све оно за шта смо у суштини и ускраћени свих ових година. Нама су годинама просипане мрвице и разноразна обећања без конкретног решења у вези нашег полажаја и статуса у друштву и држави. А то не може да се уради без посебног борачког министарства, јер наши проблеми не могу да се решавају у оквиру министарсва за социјални рад. Борци себе не препознају кроз свођење на социјални случај.

БЕЗ СТРУЈЕ

– Имамо другара у Чачку који седам година нема струје и којем је скинуто бројило. Имамо и људе којима прокишњавају кровови, који кукају и моле да би могли да се лече, немају купатило, немају ништа, једноставно се боре за голу егзистенцију пошто немају ни посла.

Дешава се да људи кад конкуришу за посао не добијају га само зато што послодавац открије да су борци, а то се све дешава због маћихинског односа државе према нама ветеранима и због лошег рада такозваних ветеранских удружења – открио је Станић додајући да се држава стиди својих бораца, за разлику од других држава у свету које поштује своје ратнике.

– Ова власт се изузетно стиди нас. Имамо претходне власти који су нам стављале етикету злочинаца одузимајући нам лик људскости, а за време ове власти нас препознају као лудаке са ратишта, а не као неке људе који треба да добију одређену дозу поштовања.

Не ради се овде о новцу – нико овде није дошао због пара, интереса или користи већ због родољубља и жеље да брани своју отаџбину и род – рекао је Станић, закључивши да се неће разићи из околине Председништва Србије и Скупштине Србије све док се не испуне њихови захтеви, јер неки попут Дана ветерана на Видовдан, могу да се реше веома брзо.

АЛБЕРТ АХСАРБЕКОВИЧ АНДИЈЕВ

– Када су код Скупштине Србије били политички штрајкови, када је народ хтео да уђе у Скупштину, па су качице (патке) из владе изашле са речима – ми ћемо телима да бранимо Скупштину Србије – они су тада заборавили да Скупштина Србије припада српском народу, а телима треба бранити земљу од непријатеља.

Ја ниједног од њих, па и њихових шефова, нисам видео 1999. ту где је требало да се Србија брани – рекао је за Србин.инфо Алберт Ахсарбекович Андијев, руски добровољац из ратова 90-их који је тада бранио српски народ од окупатора, додајући да није видео нити чланове данашње српске елите, из политике, музике, уметности и спорта, али види неке од њих који на рачун бораца желе себи да ставе круну на главу.

А затим се обратио самим српским борцима:

– Не падајте на пазиве тих људи који као да желе да нешто лепо за нас и учине, а по годинама су имали могућност да буду уз нас док се Србија бранила животима. Они су изабрали новац који су зарађивали у државама које су нас 1999. бомбардовали – рекао је Алберт Ахсарбекович Андијев, додајући да, како се чује, Вучић Црној Гори и Албанији даје 50 милиона евра.

– Кад се нешто гради он каже „Ја сам изградио“. А зар се то можда не гради из буџета, из новца који се узима од држављана Србије. Не схватам како политичар може да каже „Ја сам направио то и то“. Можда је узео свој приватни новац па је направио?

ПСТП

Проблем са ПТСП мора да се реши на прави начин. Сваки стручњак ће вам рећи да може да настане одмах, а може и за двадесет, тридесет година. А овде су га ограничили на 5 година да случајно неко од нас, ко је изгубио живце бранећи Србију, не би добио неку надокнаду због тога. Зашто и држава не доносе закон по којем би се борац запошљавао тако што би имао предност над човеком који има исто знање и способност као он , али није се борио за одбрану државе? Зар није боље имати у државној служби човека који није живот штедео борећи се за олтар слободе овог народа и ове земље?

Али, шта ми можемо да очекујемо од институције која три пута реновира Трг Републике, а неспособна је ни да камен положи како треба? Шта ми можемо да очекујемо од државних институција којима је задатак да бране поштовање Устава Републике Србије, од слуга оних који крше Устав, који усвајају Бриселски споразум или ИПАП споразум са НАТО или споразум са ЕУ по коме ми на граници имамо стране полицијске службе? А да не спомињем све у вези “ситних” милионских крађа – рекао је Андије.

Извор: srbin.info