Породица и школа

ЗА ПЕТ ГОДИНА ВУЧИЋЕВЕ ВЛАСТИ: Родитељима у Србији одузето 5.668 деце

Према подацима Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, које контролише рад свих социјалних центара, а центри своје партнере, хранитеље, у протеклих пет година биолошким породицама одузето је 5.668 деце.

„Новости“ пишу да Центри за социјални рад у овоме имају кључну улогу. Они процењују подобност биолошке породице, степен угрожености детета, позивају се на право хитности и измештају дете, без сагласности родитља и судске одлуке. Одређују да ли ће и када родитељи имати прилику да посете дете, колико ће тај сусрет трајати и ко ће да га надзире.

Министарство којим председава Зоран Ђорђевић (у медијској је жижи по бројним аферама у вези трошења буџетског новца и кадрова које је упослио) је у свом одговору „Новостима“, како наводи овај лист, ПРЕЋУТАЛО одговор на најважније питање: „могу ли центри да изместе дете из биолошких породица без икаквог писменог акта у тренутку одузимања“? Али су одговорили да је Породичним законом изричито прописано да „право детета да живи са својим родитељима може бити ограничено само судском одлуком, када је то у најбољем интересу детета“.

Навели су, међутим, и изузетак од правила о искључивој судској надлежности када је дете у „озбиљној и непосредној“ опасности. Тада центар може привремено изместити дете из породице родитеља.

„У томе и јесте проблем, да су центрима за социјални рад дата велика овлашћења: статус службеног лица, тајност у раду и хитност поступка, што отвара могућност злоупотреба“, каже Драгиша Поповић, адвокат са искуством у породичним споровима.

„Они (центри за социјални рад) су кадије. Питање је колико претпостављене институције могу да их контролишу, док они фингирају озбиљну угроженост детета. Колико ће трајати то привремено измештање? У каквом ће стању дете бити враћено родитељима, уколико до тога дође“, поставља питања Поповић.

Универзитетски професор др Зоран Чворовић, стручњак за правну историју, инсистира да одлуку о лишавању родитељског права може да донесе једино суд.

„У пракси се, под оправдањем хитности, а у име идеолошки апсолутизованог „најбољег интереса детета“, успоставља привремено старатељство центра за социјални рад“, објашњава професор.

„Одлуком органа управе, појединац бива лишен једног личног и уставног права, права на родитељство,  што је незамисливо“, истиче Чворовић за Новости.

Извор: Новости