Mišljenja

Elita koja nije spremna da se žrtvuje za svoj narod – i nije elita

Ako je problem u jednom delu naše elite, onda nije problem u našem narodu. Narod ima mnogo jasniju perspektivu i viziju što se tiče Kosova

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i uvaženi sociolog, jedan od vodećih intelektualaca u Srbiji, dr Slobodan Antonić, bio je gost Andrićevog instituta gde je u okviru ciklusa predavanja „Srpski 20. vek” održao predavanje „Dva veka izbora u Srbiji”. Ovom prilikom, profesor Antonić dao je intervju za „Iskru”.

– Ova generacija koja sada živi i radi u Republici Srpskoj je na oružju napravila državu. Dakle, kada vi napravite državu svojom sopstvenom krvlju, onda se vi prema njoj odnosite drugačije nego kada je nekako nasledite. Mnogi u Srbiji doživljavaju državu kao neko potpuno prirodno stanje. Ali država nije prirodno stanje. Narodi bez države najčešće nestaju – ističe Antonić.

– Sad imate tu novu vrstu kolonizacije gde onaj ko postaje kolonija to nekako radi sa radošću. Najbolji dokaz za to je dotacija koju dobijaju stranci. U pitanju je 10 000 evra koje dobijaju po radniku, što njima zapravo omogućava da imaju besplatnu radnu snagu po nekoliko godina. Ekonomisti kažu da tako nešto u toj meri, a da se primenjuje na tako siromašnu zemlju ne postoji nigde na svetu. Kad dajete besplatnu radnu snagu stranim investitorima, a domaći investitori to ne dobijaju, onda postaje jasno kakav je duh te zemlje i onda se zaista može govoriti o autokolonijalizmu – dodaje profesor Antonić.

– Kada je reč o propagandi i nevladinim organizacijama, moram reći da mislim da u ovom trenutku ta glavna ideologizacija, glavna propaganda, možda ne ide preko nevladinih organizacija, nego preko univerziteta. Tu se vrši jedan veliki deo ideologizacije i propagande. Mi zapravo imamo nastojanje da se mlade generacije pridobiju za jedan način razmišljanja i za jednu ideologiju. Sa druge strane, moram da kažem da naše mlade generacije istovremeno pokazuju i jednu vrstu samostalnosti u razmišljanju, a to baš nije tako lako – uočava Antonić.

Izvor : Srbin.info