Историја

“Веруј Србине и бори се као часни преци“

По благослову Преосвећеног Владике Артемија, Свесрпска народна организација “СРБИ НА ОКУП“, шесту годину заредом, прве суботе у септембру обележава успомену на надчовечанску издржљивост и огромну жртву коју су поднели наши часни преци на Гучеву у једној од највећих битки србске војске у Првом светском рату.

1
22

Жарко Ћосовић, који улаже огроман труд да сачува музеј посвећен бици на Дрини, с љубављу објашњава деци ко су им били преци

У суботу 07.09.2019.г. у 10,00 часова у Бањи Ковиљачи испред музеја “Меморијална галерија битка на Дрини“ кренула је литија у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе за Крст Часни и слободу златну у Првом светском рату. Са Крстом, барјацима, иконама, заставама, са песмом и молитвом, литија је прешла  десет километара. Посебно треба истаћи да је све време у литији био хорепископ новобрдски и панонски Максим са својим братством, чије присуство је посебно обогатило и улепшало цео догађај.

33

По доласку код спомен костурнице на Гучеву, негде око 13 часова, после кратког предаха и послужење за учеснике Литије и народa који je дошао, хорепископ новобрдски и панонски Максим са више јеромонаха служио је парастос гучевским јунацима.

4

После тога одржана је академија, где се уз беседе, песму и гусле, подсетило на велико дело и жртву наших часних предака, а уједно упутила порука свеколиком Србству: Веруј Србине како те вери свети Сава учи, и бори се као што су то наши прађедови чинили, за веру и отачаство!

dav

Да је све било лепо и Богу драгом угодно, потврђује и то што нам је Господ подарио предиван сунчан дан, умерено топао, иако је прогнозирана киша. Посебно треба истаћи присуство великог броја младих људи и деце, који се кроз овакве догађаје упознају са својим коренима и врлинама који нас чине људима. А врлине које су некада красиле Србе и које су задивиле цео свет су: чврста и јака вера у Бога и његову помоћ, упорност, истрајност, храброст, јунаштво, снага, издржљивост, пожртвовање и, пре свега, врлина над врлинама, љубав. Љубав према Богу и вери својој, према земљи и народу своме, према породици и огњишту своме, љубав за коју су и своје животе дали: “Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје“(Јн. 15, 13).

66

Јунаци са Гучева, су пример свим Србима, да се никад не предају и да се увијек придржавају „Лазаревог завета“, јер само тако можемо остати и опстати као народ! Да би ми данас били достојни својих часних предака, нису нам потребна некаква невероватна способност или снага. Потребна је само да смо свесни светосавског порекла, да знамо ко смо, одакле смо и куда треба да идемо, те да на томе истрајемо. Да би у томе успели треба да одбацимо западне лажи и обмане, и да пуним срцем прихватимо истину која се налази у Господу Исусу Христу и Православној вери. Када то урадимо онда ћемо схватити шта значи волети своју земљу и тада нам ниједна жртва неће бити тешка. Веруј Србине како те томе свети Сава учи, и бори се као што су то наши прађедови чинили, за веру и отачаство.За почетак нека свако каже: Хвала вам бесмртни јунаци, учинићу све да вас будем достојан!’

7

Како радили, тако нам Господ помогао!
Догодине у Призрену!

Дана 27.8/9.9.2019. лето Господње.

Свесрпска народна организација

“СРБИ НА ОКУП“

МО Шабац – Мачва

Извор: srbinaokup.info